ONL: ‘Coronaschuld blijft als molensteen om de nek hangen’

Actueel |
7 april 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frituurwereld - cafetaria friet patat Foto-UZ-Media

De aanpak van het kabinet van problematische coronaschulden bij bedrijven is volstrekt onbegrijpelijk. Dit schrijft Ondernemend Nederland (ONL) in een reactie op de plannen die het kabinet eerder deze maand ontvouwde. ONL roept Den Haag op om alsnog te komen met ‘een krachtig herstelbeleid’.

Via koepel de Horeca Alliantie is ook vakvereniging ProFri bij ONL aangesloten. Ondernemend Nederland vindt het onacceptabel, dat het kabinet nog steeds de tijd neemt om te onderzoeken of en hoe bedrijven gesteund kunnen worden.

De organisatie van MKB-lobbyist Hans Biesheuvel: “Ondertussen stopt het coronasteunpakket en krijgen ondernemers alleen nog coronasteun in gevallen van uiterste nood.”

Terugbetaaltermijn verlengen

“Met dit kabinetsplan blijven de coronaschulden als een molensteen om de nek van ondernemers hangen. Ondertussen heeft 60 procent van de bedrijven met een belastingschuld de afgelopen coronaperiode geen winst behaald,” aldus ONL. De organisatie wil dat het kabinet een motie van de VVD en de SGP serieus neemt. De partijen vragen het kabinet om bedrijven met belastingschuld ‘de mogelijkheid te bieden hun terugbetaaltermijn te verlengen’.

Geef ondernemers adempauze

Ondernemend Nederland schrijft verder: “Geef ondernemers ook een time-out van de definitieve vaststelling en het terugbetalen van coronasteun. Het definitief vaststellen en/of terugbetalen van steungelden zoals de NOW en de TVL zorgt op dit moment voor veel problemen. Geef ondernemers die dit willen allereerst een adempauze. Wat ONL enorm verbaast is dat er nog geen herstelplan ligt. Dit kabinet gaat van financiële steun, naar helemaal geen ondersteuning.”

Meer over