VVD-kamerlid: “Belastingschuld uitsmeren over 20 jaar tegen 0 procent rente”

Actueel |
22 februari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Thierry Aartsen, foto: VVD

De terugbetaling van coronaschuld bij de Belastingdienst, moeten de horeca en andere bedrijven kunnen uitsmeren over twintig jaar tegen nul procent rente. Dit betoogt Thierry Aartsen, VVD-lid van de Tweede Kamer.

Op dit moment geldt een uitstelregeling die veel korter is. Zoals het er nu voor staat, moeten opgebouwde belastingschulden voldaan worden tussen oktober 2022 en oktober 2027. Volgens Aartsen zal deze termijn te kort zijn voor veel bedrijven om hun schuld bij de Belastingdienst te overleven. Ook zinspeelde Aartsen erop dat de overheid er wellicht niet aan ontkomt om in enkele gevallen (een deel van de) belastingschuld kwijt te schelden.

“20 procent van maandwinst”

ABN Amro berekende eind vorig jaar dat 44 procent van de restaurants een belastingschuld heeft opgebouwd die gelijk is aan bijna twaalf keer de volledige maandelijkse bedrijfswinst van 2019. Indien deze schuld in vijf jaar ofwel 60 maanden terugbetaald zou moeten worden, zouden deze restaurants 20 procent van hun maandelijkse bedrijfswinst moeten overmaken naar de bankrekening van de Belastingdienst, nog afgezien van nieuwe belastingverplichtingen. Veel horecabedrijven hebben bovendien coronaschulden uitstaan bij onder meer banken, de verhuurder en leveranciers.