ING Bank verwacht traag omzetherstel

Actueel |
31 mei 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

De horeca zal na corona op z’n vroegst in de loop van 2022 weer het niveau van 2019 bereiken. Volgens de experts van de ING Bank zullen de lockdowns nog lang effect hebben op de branche.

ING Bank stelt: “Vanaf de tweede helft van 2021 vindt de horeca weer de weg omhoog. Voor 2021 verwachten we een omzetgroei tussen de 10 procent en 15 procent voor de horeca. Daarmee wordt het omzetverlies uit 2020 bij lange na nog niet goedgemaakt. De verwachting is dat het grote herstel daarmee doorschuift en pas volgend jaar plaatsvindt.”

Schuldenlast: plus 50%

Bovendien blijft de horeca zitten met veel schuld. Volgens ING is de schuld aan banken en de overheid vorig jaar met zeker 50 procent toegenomen. De bank verwacht dat het omzetherstel ook vertraging oploopt doordat dat het bestedingspatroon van Nederlanders door de coronapandemie blijvend is veranderd. “Hoewel de horeca geleidelijk weer opent, betekent dat niet dat we er direct weer net zoveel geld gaan uitgeven als voor de coronacrisis.”

7 miljard verloren

Met name supermarkten, speciaalzaken en bezorging hebben in het coronajaar 2020 een flink stuk marktaandeel bij de horeca weggehaald, aldus ING. De bank verwacht dat een deel van de omzet voorlopig in de foodwinkels blijft hangen. In Nederland daalden de bestedingen in de horeca vorig jaar met 7 miljard euro, terwijl ze bij supermarkten en speciaalzaken met ruim 3 miljard toenamen. “Wat supermarkten en speciaalzaken in de kaart speelt, is dat mensen structureel meer zullen thuiswerken en studeren.”

Druk op kabinet

Nu de steunmaatregelen voor de komende maanden zijn veilig gesteld, gaan horecaorganisaties vol focussen op de schuldenlast van de horeca. De Horeca Alliantie heeft aangekondigd samen met KHN zich richting het kabinet en de politieke partijen hard te zullen maken voor maatregelen om de schuldenlast van de horeca te verlichten.