Nieuwe frituuroven en honderden braadworsten naar Oekraïne

Actueel |
21 september 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De Eindhovense frietbakker Franky van Hintum heeft een bliksembezoek gebracht aan Oekraïne. Hij regelde noodzakelijke reparaties aan de snackwagen waarmee hij samen met collega Coen van Oosten friet en snacks uitdeelt in oorlogsgebieden. En passant bracht Franky honderden braadworsten naar het oorlogsland.

Foto: Frankyandcoen.nl

Begin oktober vertrekt het duo voor de dertiende Oekraïne-reis, die ongeveer vier weken zal duren. Van Hintum is inmiddels weer teruggekeerd van zijn bliksembezoek. Hij laat over zijn tussentijdse trip weten: “De hoofdreden voor deze reis was het wegbrengen van de nieuwe super friet-bak-oven omdat onze oude friture zo goed als dood was. We hebben nu een zeer betrouwbare oven met grote capaciteit in de wagen.” Bij de aanschaf van de nieuwe oven werden Van Hintum en Van Oosten gesponsord door Smitto Ovens.

Revisie van snackwagen

Niet alleen wordt de nieuwe oven in Oekraïne nu door specialisten ingebouwd, maar de snackwagen ondergaat ook een totale revisie. Naast kleinere reparaties, zoals het vervangen van de banden, zijn zowel de snackwagen als de aanhanger volledig gecheckt.

Van Hintum: “Dat was maar goed ook! Zo verder rijden is levensgevaarlijk. Zowel de vooras als de achteras moeten vernieuwd worden. Ondanks deze flinke financiële tegenvallers zijn we heel blij dat we deze check hebben laten doen. En na al deze reparaties is de aanhanger weer klaar voor de winter.”

530 kilo braadworst

Van Hintum greep zijn korte bezoek aan Oekraïne ook aan om nog eten en goederen af te leveren. Zo deelde hij 530 kilo braadworsten uit aan vluchtelingen uit de zwaar getroffen stad Mariupol. Verder nam Franky op zijn rit generatoren en gasstelletjes mee. Ze staan in de opslag in Oekraïne, maar worden de komende wintermaanden uitgedeeld. Van Hintum: “We gaan ze uitdelen als het kouder wordt aan mensen die op dat moment zonder stroom zitten. In totaal hebben we al zo’n 180 generatoren en 1800 gasstelletjes aangeschaft.”

Hier lees je meer over Franky en Coen en kun je hun werk steunen.

Meer over