Ondanks aanval, gaan Franky en Coen weer naar Oekraïne

Actueel |
12 juli 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto Frankyandcoen.nl

De Brabantse frietbakkers Franky van Hintum en Coen van Oosten maken zich op voor hun volgende snackreis naar Oekraïne.

Hoewel ze eind juni een heftige raketaanval op het restaurant waar ze aten ternauwernood overleefden, staat hun besluit vast om opnieuw naar het strijdgebied te gaan.

De frituurders uit Helmond en Waspik keerden begin juli terug naar ons land. Ze waren nog maar net elf dagen in Oost-Oekraïne, toen ze een zware aanval meemaakten op de pizzeria waar ze zaten. Bij deze aanval in de stad Kramatorsk werden 12 mensen gedood en vielen 60 gewonden.

Lichte verwondingen

Franky en Coen zaten te eten met een bevriende journaliste en haar chauffeur, toen de raket insloeg. Hoewel ze door het puin moesten kruipen om zichzelf in vrijheid te brengen en lichte verwondingen opliepen, keerden ze vier dagen na de aanval terug naar Brabant. De afgelopen week vertelden ze in de nodige media hun verhaal.

“De klap was zo extreem hard en de druk was gigantisch,” vertellen Franky en Coen zelf. “Een groot deel van het gebouw stortte in en veel mensen werden bedolven onder het puin. Kruipend en klimmend kwamen we bij een vrij stuk muur waar we door het raam konden klimmen. Het is een wonder dat we alle vier nagenoeg ongedeerd uit het restaurant konden komen.”

Nog geen nieuwe datum

“We hadden al afgerekend en bespraken nog even wat we de volgende dag zouden gaan doen. Weet je dat je een raket helemaal niet hoort voordat ‘ie inslaat? Alleen ineens een enorme klap en we voelden de luchtdruk. We zaten op nog geen twaalf meter van de raket. Wij voelen ons heel verdrietig vanwege de slachtoffers, temeer nog omdat we vier van de slachtoffers in de dagen voor de aanval hebben leren kennen.” De bus van de frietbakkers raakte wel beschadigd: door de luchtdruk raakte die ontzet en sprong de voorruit eruit.

Van Hintum en Van Oosten hebben nog geen nieuwe datum van vertrek naar Oekraïne bekendgemaakt. Het wordt in elk geval de dertiende keer dat ze naar het oorlogsgebied afreizen om friet, snacks en frisdrank uit te delen.

Hier kun je het werk van Franky en Coen steunen.

Meer over