Franky en Coen: koelwagen hersteld na raketaanval en nieuwe oven

Actueel |
2 augustus 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Frankyandcoen.nl

De Brabantse frietbakkers Coen van Oosten en Franky van Hintum zijn bijna klaar voor hun dertiende Oekraïne-reis. Hun koelwagen is hersteld van de schade door een raketaanval en hebben ze een nieuwe frituuroven besteld.

Tijdens de afgelopen reizen naar Oekraïne deelden de Brabanders ongeveer 160.000 porties friet en eveneens 160.000 snacks uit aan de bevolking en militairen.

De laatste reis eindigde met een verwoestende raketaanval op het restaurant waar het duo zat te eten. Hoewel er veel slachtoffers vielen, redden Franky en Coen het vege lijf.

Koelwagen total loss

Wel raakte hun koelwagen bij de raketaanval door Russen nagenoeg total loss. “De koelwagen is nu volledig hersteld,” laat het duo in een nieuwsbrief weten. “Alleen de bestickering moet nog gedaan worden. En die is wèl belangrijk. Want deze bestickering geeft duidelijk aan wij hulpverleners zijn. Dat is veiliger aan het front en gaan we dus de komende weken voor ons vertrek nog regelen.”

Nieuwe frituuroven

Ook bestelde ze een nieuwe frituuroven voor hun snackwagen. “Onze huidige oven is meer dan 25 jaar oud, hij is van 1998. Hij is al meermaals gerepareerd en was gewoonweg volledig versleten. De oven is over enkele weken klaar en zal worden aangepast zodat een Oekraïense loodgieter hem kan plaatsen,” aldus het duo. Omdat de nieuwe oven ook beschikt over een grotere capaciteit, kunnen Franky en Coen haast niet wachten om hem in gebruik te nemen.

De dertiende reis zal Franky en Coen brengen naar het zuiden (regio Kherson en Zaparozja) en opnieuw ook naar Oost-Oekraïne (Donbas, regio Bakhmut, Kramatorsk, Lyman). Franky en Coen hebben onlangs nog gepoogd twee bekenden te evacueren uit de zwaar getroffen stad Adeiïvka. Het tweetal leeft er onder erbarmelijke omstandigheden. Hoewel de stad regelmatig onder vuur ligt, willen ze die echter niet verlaten omdat ze hulp bieden aan de honderden zwerfdieren in de stad. Franky en Coen gaan het duo via een speciale actie helpen bij dit werk.

Hier kun je het werk van Franky en Coen steunen.

Meer over