Milkshake met spekjes? 6 ijstrends van 2023

Actueel, Achtergrond |
14 maart 2023 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Foto: Bianca Roemaat

Het voorjaar is in aantocht. Tijd om te kijken welke ijsjes er trending topic zijn in 2023. Naast plantaardig en ijsjes met superfoods, mag de consument zichzelf verwennen met een romige smaak, een crunch en een crumble. Of zelfs met een hartige milkshake met spekjes.

door Bianca Roemaat

1. Drie texturen in een ijsje

We vallen maar meteen in huis met de ijstrend van 2023: drie ‘texturen’ in een ijsje. Daarbij gaat het om het combineren van het romige van de ijsmix met een krokantje of stukjes fruit plus een smeuïg element zoals een siroop als finishing touch als topping.

Deze trend krijgen we ingefluisterd door verschillende ijsbereiders en leveranciers op de Italiaanse ijsbeurs Sigep en komt ook naar voren in het onderzoek van ExpertArom/Cremo Linea over trends bij fabrikanten. Op de Nederlandse vakbeurs IJs-Vak 2023 spotten we deze drie-in-een-ijstrend eveneens.

2. Wereldse softijsjes

Deze trend mondt uit in ijsjes met koekjes, crunches en het mag lekker romig zijn én met een siroop. Dat je dit gemakkelijk toepast op softijs, liet (soft)ijsmachineleverancier Carpigiani zien op Sigep 2023. In haar stand presenteerde ze een concept waarin de elementen romig, krokant en een topping terug te proeven waren. De bijbehorende ijsmachine was bovendien afgestemd op de kleuren in de softijscreatie.

Deze ijsjes waren geïnspireerd op wereldsteden Londen, Parijs, Dubai, Rome en New York. Bij elk ijsje kwamen de ingrediënten uit het land van herkomst. Zo bevatte het ijsje uit Dubai onder meer rozenblaadjes. Het bekende reuzenrad uit London (De London Eye) kwam terug in de vorm van een lolly op het ijsje.

3. Gezond en plantaardig

Uit meerdere onderzoeken blijkt verder dat de pandemie ervoor heeft gezorgd dat de consument haar blik richt op een gezonde levensstijl. Dat heeft de ijsmakers geïnspireerd om (hand)ijs te maken met superfoods zoals granaatappel, blauwe bes en aꞔai-bes.

Zo heeft Crema Linea handijsjes met Omega 3 en vitamine D (Yomega) en plantaardige varianten van het merk Gigi met daarin gember, sinaasappel en wortel. Maar ook op IJs-vak 2023 was ambachtelijk schepijs met vitamine C te proeven. De vraag naar vegan oftewel plantaardige ijsjes lift mee op de hang naar een gezonde levensstijl. Vegan oftewel plantaardig ijs is niet meer weg te denken. De meeste grote merken hebben een veganistische variant van hun hardlopers zoals de Cornetto classico van Ola, die bovendien een glutenvrije hoorntje heeft.

4. Minder allergenen, meer eiwitten

Dat brengt ons bij allergeenvrij-ijs. Minder of zonder suiker (maar met stevia), lactosevrij en glutenvrij zijn een (blijvende) drijfveer voor ijsmakers. Ola heeft vanille-ijs op rijstbasis en het Chunky monkey-ijs van Ben en Jerry’s is verkrijgbaar zonder amandelen en plantaardig.

Nog een stapje verder, gaat het toevoegen van eiwitten aan ijs. Daarmee experimenteren niet alleen ambachtelijk ijsbereiders maar ook de fabrikanten. Eiwitrijk ijs op basis van skyr was bijvoorbeeld veelvuldig te proeven op de Sigep en ook op de Nederlandse beurs IJs-vak.

5. Samenwerken met patissiers

Elke trend roept een tegentrend op. In plaats van gezond eten, mag je als consument ook genieten en jezelf verwennen. Zeker na de pandemie geldt dat je de dag moet plukken. Bijvoorbeeld met een macaron-ijsje van aardbei & framboos, dubbele chocolade ganache en yuzu & citroen.

De ijsproducent van de meer ‘luxe’ ijsjes, Häagen-Dazs, brengt deze op de markt in de retail. Ze ontwikkelden dit macaron-ijs samen met de Franse banketbakker Pierre Hermé. Zo meldt Horecatrends. Ook hier is de ijstrend voor 2023 van drie texturen in een ijsje verwerkt: knapperige mini-schelpen van macaron in combinatie met het romige ijs.

6. Vlees in ijs en shake

Nog zo’n ‘tegentrend’: vlees in ijs. Ja, je leest het goed. In Italië – ‘Het land waar ijs geboren is’ – kennen ze bijvoorbeeld ‘gelato al lampredotto’, gebaseerd op een typisch Florentijns hartig gerecht van de lebmaag van een koe.

Onlangs maakte pizzaketen Domino’s Pizza bekend dat ze in de Verenigde Staten een Bacon Shake hebben gelanceerd: een vlezige variant op de milkshake met stukjes spek. Deze smaakt zowel zoet als zout en zou ideaal te combineren zijn met pizza.