Staatssecretaris deelt friet uit, bakje moet je zelf meenemen

Actueel |
13 juni 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Vivianne Heijnen, foto Rijksoverheid / Valerie Kuypers.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen gaat friet uitdelen. Woensdag 21 juni geeft ze vanaf 12.00 uur twee uur lang gratis frietjes weg aan de Lange Vijverberg in Den Haag. Voorwaarde is wel dat frietliefhebbers hun eigen lege bakje meenemen.

De bewindsvrouw van Infrastructuur en Waterstaat vestigt met deze gratis frietlunch de aandacht op de nieuwe regelgeving rond plastic disposables die per 1 juli van kracht wordt.

Vanaf deze datum moeten afhaal- en bezorgklanten in cafetaria’s en de rest van de horeca namelijk betalen voor wegwerpbakjes en wegwerpbekers waarin plastic is verwerkt.

Zelf krijgt de staatssecretaris, opgegroeid in frituurmekka Zuid-Limburg, als eerste een portie friet in haar eigen herbruikbare bakje geserveerd. De actie is onderdeel van een campagne van Nederland Schoon om zwerfafval te voorkomen.

Voor ondernemers in de horeca en food lanceerde de rijksoverheid kortgeleden de campagne Minder Wegwerpplastic. Cafetariahouders vinden op de gelijknamige website informatie die ze kunnen gebruiken om hun klanten te informeren over de nieuwe wettelijke regels.

Naschrift: De persmededeling over de campagne aan de Lange Vijverberg in Den Haag verscheen in verschillende media, maar een persbericht van het ministerie was nog niet beschikbaar. Uit een latere toelichting van het ministerie blijkt dat de staatssecretaris wellicht niet zelf friet zal uitdelen, maar het slechts met een eigen pannetje/bakje patates-frites zal komen halen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Meer over