Hoe duurzaam zijn herbruikbare bakjes?

Actueel, Achtergrond |
20 juli 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Herbruikbaar frietbakje van plastic of porselein

Hoe vaak moet je een hamburger- of frietbakje hergebruiken voordat deze milieuvriendelijker zijn dan wegwerpbakjes? Onderzoek hiernaar geeft geen eenduidig antwoord. Maar het is wel duidelijk welke factoren de mate van duurzaamheid bepalen. Denk hierbij aan het materiaal dat je gebruikt voor bakjes. Hoe was je de bakjes af? Maakt je gebruik van een retoursysteem? Of moeten jouw bakjes vervoerd worden?

CE Delft onderzocht verschillende herbruikbare alternatieven voor het iconische witte frietbakje, wereld beroemd in Nederland. Onderzoekers kwamen tot de conclusie dat een herbruikbaar kunststof bakje minimaal 8 keer moet worden hergebruikt. Een stenen bord is ook een optie om wegwerp te vervangen. Dit alternatief moet dan wel minimaal 80 keer worden hergebruikt voordat het milieuvriendelijker is dan de wegwerpoptie.

In dit onderzoek is niet meegenomen dat op een stenen bord meerdere gerechten kunnen worden geserveerd. Dit zorgt voor een besparing op verpakkingen van bijvoorbeeld bakjes voor snacks of papier voor hamburgers. Ook gaat hierdoor het omslagpunt naar beneden.

Ben je benieuwd naar de milieu-impact van jouw alternatief? Of wil je weten welke herbruikbare alternatieven er allemaal zijn? Recycling Netwerk Benelux zette het op een rij in het Handboek Hergebruik en ontwikkelde een handige rekentool om de milieu-impact van hergebruik te berekenen.

Link naar onderzoek van CE Delft