Plastic: 4 voorbeelden van snackbars online

Actueel |
3 juli 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
De bakjes van ’t Viaduct in Deurne.

Heb jij met jouw bedrijf de eerste afhaalspitsen met de nieuwe plasticregels goed doorstaan? Frituurwereld keek hoe vier willekeurige cafetaria’s erover communiceerden op Facebook.

1. “Wij betalen jouw bakje”

Snackbar Gossen in Stadskanaal maakte het volgende wereldkundig via Facebook. Enkele dagen voor de ingangsdatum schreef de cafetaria aan zijn klanten: “Ook wij ontkomen er niet aan helaas! Wij proberen zo min mogelijk plastic te gebruiken voor uw bestellingen.”

“Voor het gebruik van plastic zijn wij per 1 juli verplicht €0,05 per item op de kassabon te vermelden: natuurlijk verandert er voor de klant niks wat betreft de totaalprijs. Prijs die staat vermeld op de menukaarten is de prijs die de consument betaalt. Het plastic bakje nemen wij voor onze rekening, maar staat dus wel apart vermeld op de kassabon. Gelieve geen eigen bakjes of pannetjes mee te brengen, dit vanwege de hygiëne.”

2. “100 procent afbreekbaar”

Cafetaria ’t Viaduct in Deurne deed twee weken geleden een vooraankondiging richting zijn gasten. “Vanaf 1 juli zijn er nieuwe regels omtrent plastic verpakkingen. Wij gebruiken 100% biologische afbreekbare bakjes die na gebruik bij het GFT-afval mogen. Onze zakjes en tassen zijn van ecologisch chloorvrij en pfas-vrij materiaal. Dus wij zijn helemaal voorbereid op de nieuwe regelgeving en u hoeft bij ons daarom geen bakjes en tasjes van thuis mee te nemen.”

3. “Neem je eigen tasje mee”

Snackbar Plaszoom in Wormer kondigde eveneens twee weken geleden aan dat de overstap naar andere verpakkingen werd gemaakt. “Wij van Plaszoom gaan geheel over op plastic-vrije verpakkingsmaterialen. Dus hier géén extra betaling voor elk bakje, zakje of milkshake. Ook hoeft u niet uw eigen bakje, bordje of ander materiaal mee te nemen. Wel handig om uw eigen tasje mee te nemen. Tasjes van ons zijn beschikbaar (€0,20). Vanaf heden zijn het plastic-vrije papieren tasjes.”

4. “Hoe denk jij erover?”

Cafetaria De Gildehof in Apeldoorn deed eind mei een eigen onderzoekje. “Hoe denkt u over de de nieuwe wet op wegwerpplastic? Vanaf 1 juli moeten wij het gebruik van plastic bakjes en zakjes zoveel mogelijk terugdringen. Dit houdt voor ons in dat we u de gratis plastic bakjes apart in rekening moeten brengen of een duurzaam alternatief aanbieden. Dit zouden bijvoorbeeld bakjes kunnen zijn die u bij ons koopt (€5,- per bakje) en thuis zelf afwast. Wij kunnen dan uiteraard geen verantwoording nemen voor de voedselveiligheid.”

“Onze vraag is: hoe staat u tegenover de invoering van het duurzame plastic of kiest u voor het handhaven van de huidige verpakkingen? (A) Ik wil de plastic bakjes die we hebben houden. (B) Ik wil graag de duurzame bakjes kopen (€5.- per bakje). (C) Ik wil graag de biologisch afbreekbare bakjes en betaal daar graag wat meer voor.”

Veel antwoorden kwamen er bij De Gildehof via Facebook in elk geval niet binnen. Het waren en welgeteld vier: twee klanten kozen voor (A), twee klanten voor (C).