Frituurkeuken blijft achterwege in trendrapport van Thuisbezorgd

Actueel |
13 december 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Thuisbezorgd, Just Eat Takeaway

Italiaans, Japans, Amerikaans, Chinees en Indiaas. Dit zijn in 2021 de populairste bezorgkeukens van Nederland. Aldus het Food Trend Rapport 2021 dat Thuisbezorgd.nl vorige week publiceerde.

Opmerkelijk is het ontbreken van de Nederlandse (frituur)keuken, terwijl friet en frituursnacks nog altijd tot de bezorgtop 5 behoren, blijkens gegevens uit andere onderzoeken.

Niet geclassificeerd

Lieke Peters van Thuisbezorgd.nl laat desgevraagd weten dat de vaderlandse frituur niet als afzonderlijke bezorgkeuken wordt beschouwd. Peters zegt: “De Top 5 meest populaire keukens van Nederland is gebaseerd op het totale percentage bestellingen dat bij restaurants met deze keuken is gedaan. Snacks, zoals kroketten en frikadellen, en friet zijn hierbij niet als aparte keuken geclassificeerd waardoor dit inderdaad niet in de Top 5 voorkomt.”

Andere gegevens uit het Food Trend Rapport:

  • De populariteit van relatieve nieuwkomers als de Midden-Oosterse, Marokkaanse en Thaise keukens groeit snel.
  • In 2021 is er zoveel sushi besteld dat er wel vier voetbalstadions mee gevuld kunnen worden.
  • Het aantal bestellingen van vegetarische en veganistische gerechten groeide in 2021 met 57 procent. Vegetarische pizza is het populairste vega-gerecht. Voorbehoud: omdat de frituurkeuken niet is meegenomen in het onderzoek, ontbreekt de positie van plantaardige friet.
  • De avond (17.00 tot 21.00 uur) is met 69 van de bestellingen nog altijd het veruit populairste eetmoment. Overige bestelmomenten: avond en nacht (11 procent), middagsnack (11), lunch (6) en ontbijt (3).
  • De kapsalon is het populairste bestelgerecht in Groningen, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Noord-Brabant, Zeeland en Limburg.

50 miljoen bestellingen

Ruim vijf miljoen Nederlanders maakten in 2021 gebruik van Thuisbezorgd.nl. Ze deden opgeteld meer dan 50 miljoen bestellingen bij de ruim 12.000 aangesloten restaurants, waaronder vele honderden frituurspeciaalzaken.

Meer over