Nieuwe leiders bouwen aan de toekomst van de cafetariabranche

Actueel, Achtergrond |
13 december 2021 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Frituurwereld - training Gericht Leidinggeven 2
“De opdracht om een toren te bouwen met A4’tjes was echt lachen”, zegt Rick Nieuwveld van Restaria Nieuwveld. “We hebben veel geleerd, en zo’n opdracht zorgt dan voor een leuke afwisseling.”

Het team aansturen, een functioneringsgesprek voeren en medewerkers zelfstandig laten werken; zomaar drie uitdagingen waar ondernemers en bedrijfsleiders in cafetaria’s, snackbars en andere frituurbedrijven dagelijks mee bezig zijn. Tijdens de training Gericht Leidinggeven bleek dat de nieuwe leiders klaar zijn om de bedrijfstak de toekomst in te brengen. “Ik ga er echt mee aan de slag.”

Deelnemers aan de training Gericht Leidinggeven deden op de eerste dag een uitgebreide test om hun persoonlijke stijl van leidinggeven te ontdekken. “Dat vond ik heel handig”, zegt Esmee Hogendoorn van Snackbar de Sticht in Ammerstol. “Ten eerste merk je dat niet iedereen hetzelfde denkt. Vóór de cursus was ik meer van het instrueren, maar nu ben ik meer bezig met motiveren. En het uitleggen aan medewerkers lukt ook beter.”

Observeren zonder te oordelen

Eén van de opdrachten in de training is om te observeren zonder te oordelen. “Dat vind ik moeilijk”, zegt Wendy Heutink van Cafetaria De Oranjehoek in ‘s-Gravenzande. “Maar ik ga daar wel meer mee aan de slag. Je leert er namelijk veel van. Je kunt makkelijker zien op welke plek medewerkers het beste tot hun recht komen. Dat wist ik niet voordat ik aan de cursus begon. Ook heb ik geleerd wat het verschil is tussen een correctiegesprek, een slechtnieuwsgesprek, een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek.”

Aandacht voor individuele uitdagingen

Tijdens de training Gericht Leidinggeven, verzorgd door het Nederlands Frituurcentrum en trainer Jos Muller, was er veel aandacht voor de individuele uitdagingen van cursisten. “De trainer luisterde echt naar ons en wilde met ons werken aan onze eigen uitdagingen op het werk”, zegt Rick Nieuwveld van Restaria Nieuwveld in Poortugaal. “Verder merk ik dat ik nu anders naar dingen kijk. Bijvoorbeeld de omgang met medewerkers, hoe ik ze het beste kan benaderen, aansturen, of iets vragen.”

Meld je hier aan voor de training Gericht Leidinggeven

Leerzaam rollenspel

Net als haar medecursisten vindt ook Esmee het waardevol om te oefenen met de verschillende soorten gesprekken die leidinggevenden voeren met medewerkers. “Functioneringsgesprek, slechtnieuwsgesprek, dat vooral. En het rollenspel met de trainer vond ik echt leerzaam.”

Medewerkers zelfstandig laten werken

Tijdens de training horen deelnemers ook hoe het bij collega’s in de zaak eraan toe gaat. “Dat vond ik erg leuk en ik stak er wel wat van op”, zegt Nerissa van den Broek van Cafetaria ’t Pakhuis in Ede. “Grappig om te horen dat het overal soms hetzelfde gedoe is, haha.” Van den Broek heeft onder andere meegekregen hoe ze medewerkers meer zelfstandig kan laten werken. “Dat haalt weer een stukje druk bij mij weg.” (Tekst gaat verder onder de foto)

Frituurwereld - training Gericht Leidinggeven 5
De training Gericht Leidinggeven wordt verzorgd door Jos Muller

Meer uit je team halen

Door gericht leiding te geven, haal je meer uit je medewerkers. Niet alleen door boven hen te staan, maar ook ernaast. Door het volgen van de driedaagse training Gericht Leidinggeven krijg je kennis en vaardigheden aangereikt om je medewerkers beter aan te sturen. Het resultaat: betere verstandhoudingen, een beter functionerend team en medewerkers die zich verbonden voelen met het bedrijf.

De driedaagse training is vooral actief van aard en de groepsgrootte is beperkt. Voorafgaande ontvangen de deelnemers een korte vragenlijst ter voorbereiding. Tussen de eerste en tweede trainingsdag maken deelnemers ‘huiswerkopdrachten’ en gaan ze in hun bedrijf met hun leerpunten aan de slag. De derde dag is twee maanden later en bedoeld om de nieuwe praktijkervaringen uit te wisselen en de puntjes op de i te zetten. De terugkomdag wordt ’s middags afgesloten met een trendtour door Utrecht en ontvangen de deelnemers een certificaat.

Voor wie
Voor uitvoerende ondernemers, bedrijfsleiders en leidinggevende in de frituurbranche

Duur
Twee hele dagen en een terugkomdag. Het ontvangst is alle dagen vanaf 9.30 uur en begint de training uiterlijk om 10.00 uur. De eindtijd van de trainingsdagen is omstreeks 16.30 uur

Kosten
€ 695 exclusief 21% btw. Daarvoor krijgen deelnemers een syllabus, een certificaat van deelname en koffie, thee en lunch. Leden van ProFri krijgen € 95 korting.

Meld je hier aan voor de training Gericht Leidinggeven