Bezorging en afhaal: “Aandeel 10 tot 13 procent”

Actueel |
12 januari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

In de tweede lockdown is het aandeel van bezorg- en afhaalmaaltijden net als in het voorjaar snel toegenomen. Bureau Datlinq meldt dat het eind vorig jaar (november 2020) lag op 10 tot 13 procent van alle thuis genuttigde avondmaaltijden in ons land.

Het aantal thuisbezorgde gerechten lag in november ruim twee keer hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. “Er werden ruim één miljoen avondmaaltijden per dag thuisbezorgd voor de consumenten van 18 tot en met 75 jaar. Ofwel 7 procent van alle maaltijden. Tellen we hierbij afgehaalde maaltijden op, dan komen we op een aandeel van ruim boven de 10 procent of zelfs 12 tot 13 procent.”

Min 39 procent

Horeca, fastservice, vervoershoreca en catering boekten opgeteld in november een omzet die 39 procent lager lag dan vorig jaar. Tijdens de eerste lockdown was dit gemiddeld min 56 procent. Ook de gemiddelde omzet voor heel 2020 (tot en met november) kwam 39 procent lager uit dan in dezelfde periode van 2019.

Ouderen

Datlinq stelt vast dat steeds meer ouderen maaltijden laten bezorgen. Het bureau schrijft: “Het is niet alleen de groep onder de 50 jaar die de bezorgpiek veroorzaakt. Want in de laatste 4 weken (november) laten ook de 50-plussers zich niet onbetuigd bij thuisbezorging. Relatief is in deze periode de groei bij ouderen zelfs groter dan die bij jongeren.”