Na de Frituurloop, hebben we nu de Frikandellentocht

Actueel |
23 september 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Beckers, archiefbeeld

Van wandelen krijg je trek, in frikandellen. Met deze filosofie worden in Dordrecht de komende weken opnieuw frikandellentochten gehouden.

Snackwandelingen staan niet op zichzelf. Met name tijdens de lockdowns in de coronajaren werden in verschillenden steden frietwandelingen en frituurlopen gehouden. Mora adopteerde zelfs de officiële Frituurloop, een fenomeen dat in Groningen ontstond.

Frikandelwandeling

De Dordtse Frikandellentocht ontstond echter pas dit voorjaar. Helemaal nieuw is ‘frikandelwandelen’ niet. Vorig jaar mei stond al de Frikandellentocht op het programma van de Hengelose carnavalsvereniging De Weidemennekes. Deze tocht vond door onbekende oorzaak echter geen doorgang. In Dordrecht kwam het initiatief wel van de grond. In maart werd de eerste Frikandellentocht gelopen, gevolgd door nog vier edities in april, mei en eerder deze maand.

Initiatiefneemster Natasja Warnars kwam op het idee tijdens een wandeling met haar zus en een vriend. Tijdens stops onderweg aten ze een frikandel speciaal. Want Natasja’s motto is: “Het leven is als een frikandel, je moet ‘t zelf speciaal maken.” Nadat ze wat over haar frikandeltochtje postte op Facebook, brachten de reacties haar op het idee er een officieel evenement van te maken.

Zaterdag 1 oktober en zondag 9 oktober staat de Frikandellentocht opnieuw op het menu. De wandelingen van ongeveer 12 kilometer voeren door het historische centrum en langs de groene plekken van Dordrecht. Op 1 oktober wordt drie keer gestopt “voor een frikandel naar keuze, natuurlijk kan een kroket of kaassoufflé ook”. Wie op zondag 9 oktober meeloopt, krijgt op twee stopplaatsen een kans om een frikandel te scoren. Wie dat wil, kan de route bekronen met een officiële Frikandellentocht-medaille.

Lange Lummel Loop?

De stops zijn zonder uitzondering, stelt de initiatiefneemster, cafetaria’s. Natasja: “Snackbars natuurlijk, waar er maar één ster van de show is: de frikandel.” Vegetariërs kunnen voor een kaassoufflé kiezen. Dat Dordrecht de bakermat is van de frikandel, noemt Natasja in een interview ‘een grappig toeval’. Ook overweegt ze een XXL-versie van de wandeling onder de noemer de Lange Lummel Loop.

Meer over