Frietwandeling staat nog in dertien steden op het menu

Actueel |
11 maart 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Ondanks een verbod in Groningen, waar het fenomeen begon, blijft de Frituurloop in enkele andere steden op het menu staan. De Frituurloop is een georganiseerde snackwandeling langs afhaalpunten bij vijf cafetaria’s, snackbars of frituren.

Het initiatief breidde zich vanuit Groningen als een olievlek uit naar andere steden. Omdat de gemeente in de Martinistad het beschouwt als een “georganiseerd evenement dat teveel mensen op de been brengt” is de Frituurloop daar aan banden gelegd. Utrecht is één van de steden die later in maart zijn eerste Frituurloop beleeft.

Friet en kwis

Tijdens de uitgezette route langs frituurspeciaalzaken kunnen frietwandelaars deelnemen aan een kwis. De winnaars maken kans op frituurprijzen, zoals een jaarvoorraad frikandellen. Bij elk van de vijf halteplaatsen bij cafetaria’s wordt een kwisronde gehouden en wacht een traktatie uit de frituur. De totale route is ongeveer 6 kilometer lang. De organisatie bracht het aantal ingeplande frituurlopen wel terug. Momenteel wordt hij, naast Utrecht, nog in twaalf andere steden aangeboden.

Meer over