Contant geld: voorstel acceptatieplicht in Tweede Kamer

Actueel |
15 juni 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: Shutterstock / Ladanifer.

Een wettelijke acceptatieplicht voor contant geld. Die moet er volgens een motie van de SP en SGP komen voor kleinere bedragen in supermarkten, winkels en bij andere retailers. De twee partijen verwachten dat voor hun voorstel een meerderheid is in de Tweede Kamer.

De kamerleden Mahir Alkaya (SP) en Chris Stoffer (SGP) zijn de grote pleitbezorgers van de acceptatieplicht. Ze wijzen erop dat nog zo’n anderhalf miljoen Nederlanders afhankelijk zijn van contant geld.

De kamerleden zijn bezorgd over de trend dat contant geld op steeds minder plekken wordt geaccepteerd en het aantal geldautomaten snel afneemt. Het duo wil dat de regering per sector kan bepalen of een wettelijke acceptatieplicht van contant geld nodig en gewenst is of niet.

Kun je straks nog cash patatje kopen?

De twee kamerleden staan in hun pleidooi niet alleen. Ze wijzen erop dat ook op Europees niveau wordt gewerkt aan regels om te garanderen dat ook in de toekomst contant geld in de omloop blijft. Omdat de regelgeving uit Europa nog wel even op zich laat wachten, komen ze nu met een eigen amendement dat onderdeel moet worden van nieuwe financiële wetgeving.

“Waar je nu nog op 9 van de 10 plekken met brief- en muntgeld kunt betalen, kan dat over vijf jaar naar verwachting van De Nederlandsche Bank nog maar in zo’n 6 op de 10 winkels,” schrijven Alkaya en Stoffer. “Je wilt niet dat mensen straks geen patatje of boek meer kunnen kopen omdat ze in het digitale betalingsverkeer niet goed kunnen meekomen.”

Kwetsbaar digitaal systeem

Het duo wijst bovendien op kwetsbaarheden van het digitale systeem. Eén van hen schrijft: “Pas werkten de pinapparaten in onze supermarkt niet, toen heb ik contant geld geleend van mijn buurvrouw. Sindsdien heb ik altijd wat op zak. Het is een belangrijke en betrouwbare back-up. De hele samenleving heeft baat bij de acceptatieplicht die wij voorstellen. Iedereen krijgt namelijk een terugvaloptie die altijd blijft functioneren, wat bovendien goed is voor de financiële stabiliteit.”

Uit onderzoek drie jaar geleden bleek dat 4,7 procent van de horeca geen contant geld meer accepteerde. Wel gaven veel ondernemers aan ‘de komende jaren’ met contant geld te willen stoppen. Nu mag contant geld nog gewoon geweigerd worden. Dit moet dan via een sticker of kassabordje wel duidelijk worden gemaakt aan de klanten. Trouwens, juist alléén contant geld accepteren mag ook nog altijd.