Fabel Friet: gemeente neemt maatregelen tegen TikTok-rijen

Actueel |
6 mei 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Maximaal tien wachtenden in de rij. Deze voorwaarde nam de gemeente Amsterdam op in de nieuwe vergunning voor Fabel Friet in de Runstraat (Negen Straatjes) in de hoofdstad. De gemeente wil op deze wijze de overlast van TikTok-rijen indammen. Maar Fabel Friet stapte naar de rechter.

Volgens de jonge eigenaars van de frietzaak zijn de eisen die de gemeente nu in de vergunning opneemt onwerkbaar. Zelf stelden ze eerder reeds zogenaamde crowdmanagers aan om de rij wachtenden in goede banen te leiden. Tientallen omwonenden geven echter te kennen nog altijd overlast te ondervinden.

Tweede kassa sluiten

Volgens dagblad Het Parool vloeit uit de vergunning het volgende voort: Fabel Friet moet zijn tweede kassa sluiten als het aantal wachtenden voor hun zaak het aantal van tien personen overschrijdt. Niet te doen, volgens frietmakers Floris en Abel. Ze zijn daarom naar de rechter gestapt. Die zal rond half mei een uitspraak doen over de nieuwe voorwaarden die de gemeente in de vergunning stelt.

Nog een rechtzaak?

Het zou voor Friet Fabel allemaal echter nog erger kunnen worden dan de regels die de gemeente nu aanvullend oplegt. Omwonenden overwegen namelijk een procedure tegen het bedrijf van Floris en Abel. Dit zou er in het ergste geval toe kunnen leiden, dat de rechter besluit dat het bedrijf vanwege de overlast gesloten moet worden.

Dankzij succes op sociale media, kampt Fabel Friet in Amsterdam al langer met een enorme toeloop. De frietzaak, ontstaan uit een frituurbakfiets, heeft veelbekeken video’s op TikTok. Enkele eigen filmpjes van het bedrijf scoorden honderdduizenden views. Daarnaast hebben ook de nodige jonge influencers Fabel Friet aangeraden als een must-visit als je in de hoofdstad bent als toerist.

Foto: UZ Media PV

Meer over