Kwalitaria opent Vegataria in Groningen

Actueel |
15 juni 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Archieffoto reguliere Kwalitaria, foto FFC.

Kwalitaria opent op 1 juli in Groningen een Vegataria. In deze vestiging zal de cafetariaformule van FFC een volkomen vleesloos assortiment voeren.

Formeel gaat het om een pop-up zaak. Bedoeling is echter wel dat Kwalitaria’s Vegataria minimaal een jaar open blijft.

Primeur

Hoewel Kwalitaria de term ‘vegataria’ voor zijn plantaardige producten al langer online gebruikt, is de Vegataria als apart concept een primeur.

Het Groningse nieuwsplatform Sikkom meldt het nieuws als eerste. FFC-marketeer Fleur Wolterman bevestigt de komst van de Vegataria desgewenst.

Studentenstraat

De Vegataria opent zijn deuren aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat in het centrum van de Martinistad. Omdat hier de nodige locaties van de Rijksuniversiteit Groningen gevestigd zijn en de straat een echte studentenstraat is, ligt deze plek voor de hand.

Van oudsher zijn aan de straat al tientallen jaren eigentijdse eettentjes te vinden, waaronder de nodige biologische en plantaardige restaurantjes. Zo is aan de straat ook één van de acht vestigingen te vinden van de plantaardige formule FLFL. Groningen geldt bovendien als de stad met de jongste populatie van ons land en is dus een ideale teststad.

Plantaardige snacks

De Vegataria heeft grofweg hetzelfde assortiment als een gewone Kwalitaria, met dien verstande dat het gaat om plantaardige variaties van populaire snacks als kroketten, de frikandel en bami- en nasisnacks. Basisproduct friet is natuurlijk in zijn oorsprong reeds vega streetfood.

Niet de eerste vega snackbar

Kwalitaria is niet de eerste die een dergelijke pop-up opent. Vijf jaar geleden had snackmerk Beckers in Amsterdam een tijdelijke snackbar onder de naam Vegetaria. Dit jaar is het bovendien precies tien jaar geleden dat in Den Haag De Vegetarische Snackbar werd geopend, nadat in de Hofstad in 2010 De Vegetarische Slager al uit de startblokken kwam.

In Groningen werd eind 2019 al een restaurant-vennootschap opgericht onder de naam Vegataria Groningen: die werd echter na de eerste maanden van de coronapandemie ontbonden.

Meer over