Michael Brink: “Mystery Guest bezoek van toegevoegde waarde”

Actueel, Achtergrond |
10 mei 2024 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten

ProFri-Ambassadeur van de Week

In het bezienswaardige havenstadje Medemblik is cafetaria De Steiger sinds 2015 een vaste waarde. ProFri-lid Michael Brink maakte er naam met zijn met Goud Bekroonde spareribs. Bij de Mystery Guest bezoeken van het Nederlands Frituurcentrum gooit zijn zaak steevast hoge ogen en behaalde laatst zelfs een score van 100%.

Vanaf zijn dertiende is Michael Brink al in de cafetaria te vinden. Wat begon als een bijbaan is veertig jaar na dato zijn vak. Het enthousiasme voor het bakmanschap straalt ervan af. “Het is fantastisch hoeveel mensen ik hiermee blij kan maken. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk,” zegt de eigenaar van cafetaria De Steiger in Medemblik.

Vertel, waarom ben je bij ProFri aangesloten?
“Vakvereniging ProFri staat meer voor onze branche dan andere verenigingen. Ze komen op voor onze belangen in Den Haag en met elkaar laten we zien dat de cafetariawereld ertoe doet.”

Wat heeft het lidmaatschap je gebracht?
“Ik heb gekozen voor het Pro-lidmaatschap en nu komt er jaarlijks een mystery guest op bezoek. De uitgebreide rapportage vind ik van toegevoegde waarde. Een mystery guest kijkt als onafhankelijke kenner naar je bedrijf, met de blik van een consument. Je weet zo waar je staat en daar heb je veel aan.”

Hoe was jullie beoordeling?
“De eerste keer hadden we een score van 92%, de tweede keer 96% en de laatste keer zelfs 100%. Dat was een mooie pluim voor de medewerkers.”

Heb je ook tips gekregen?
“Ja. Bijvoorbeeld over een medewerker die zijn neus boven een milkshakebeker stak om te ruiken welke smaak dit was. Het advies was om de volgende keer een lepel te gebruiken omdat dat er hygiënischer uitziet voor klanten en dat klopt.”

Je hebt Met Goud Bekroonde huisgemarineerde spareribs?
“Daarvoor kwamen twee keurmeesters langs om het hele bereidingsproces van begin tot eind te volgen en om ze te proeven. Ik kreeg onder meer complimenten voor de borging van de voedselveiligheid door het op de juiste wijze terug koelen van het vlees.”

Hoe doe je dat?
“Ik heb er speciaal een blastchiller voor aangeschaft. Daarmee gaat het terugkoelen van 110-115 naar 0 graden Celsius veel sneller. Het vlees blijft daardoor lekker sappig. Verder gebruik ik verse ribben. Een slager in Epe slacht de varkens op dinsdag en op donderdag voor 11 uur heb ik de ribben hier.”

Hoeveel verkoop je ervan?
“Sinds ik in 2023 het keurmerk Met Goud Bekroond heb, is de verkoop van de spareribs gestegen van 30 kilogram naar 150 kilogram per week. Op Facebook en via een speciaal stoepbord heb ik mijn spareribs en de bijbehorende oorkonde flink gepromoot. Sindsdien zie ik hier trouwens ook geen autootje van de Spare Rib Express meer door de straat rijden!”

Ga je nog meer huisgemaakte producten laten keuren?
“Ja, dat ben ik van plan voor de saté, ballen gehakt en de hamburger. Die zijn hier niet aan te slepen. De keurmeesters van het Nederlands Frituurcentrum namen al een voorproefje toen ze hier waren voor mijn spareribs.”

Wie zijn je klanten?
“In de winter zijn dat de lokale mensen en is het hier ons-kent-ons. In de zomer komen er veel toeristen. Medemblik heeft zo’n 9000 inwoners en wel 34 horecazaken.”

Waarmee onderscheidt De Steiger zich nog meer?
“Je kunt hier voor een betaalbare, normale prijs eten in een gezellige sfeer. Voor € 7,95 heb je hier al een uitsmijter met een glas melk. Verder sta ik bekend om mijn goede geheugen. Ik onthoud alles: bestellingen maar ook vakanties en sollicitaties van mijn klanten. Dat vinden mensen leuk. We maken graag een praatje met de klanten. Het moet hier gezellig zijn; iedereen moet zich op zijn gemak voelen en zijn verhaal kwijt kunnen.”

Cafetaria De Steiger

Nieuwstraat 36
1671 BE Medemblik
www.desteigermedemblik.nl

  • Eigenaar: Michael Brink.
  • Zaak overgenomen: in 2015
  • ProFri-lid sinds: oktober 2020.
  • Bijzonderheden: de huisgemarineerde spareribs hebben het keurmerk met ‘Goud Bekroond’. (sinds 2023).
  • Specialiteiten: spareribs, saté, hamburger, gehaktballen, stamppotten.
  • Minder in trek: goulashkroket, viandel, lihanboutje. “Ze liggen niet meer in de toonbank omdat ze te weinig worden verkocht. Ik heb ze in een doosje in de vriezer.”
  • Producten die in de lift zitten: “De wat meer luxe producten zoals loaded fries en menu’s met varkenshaassaté. We zijn steeds meer een eethuisachtige zaak.”

Cafetaria De Steiger in de Nationale Smulgids

Tekst: Bianca Roemaat, Foto’s: Nederlands Frituurcentrum, ProFri en De Steiger.