Marcel van Veen: “De vereniging is een verbindende factor”

Actueel, Achtergrond |
3 mei 2024 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Marcel van Veen samen met partner Karyna

ProFri Ambassadeur van de Week

In het Drentse Nijeveen runt Marcel van Veen Snack-Plaza & Brasserie Meuleplein. Het is een frituurzaak met een restaurantfunctie. Maar de nadruk ligt op de cafetaria. Van Veen voelt zich helemaal thuis bij vakvereniging ProFri, die hij als verbindende factor voor cafetariahouders ziet.

Zijn wieg stond boven de cafetaria van zijn ouders. Marcel van Veen (44) is niet alleen opgegroeid in een frituurzaak, maar sinds zijn 21ste ook actief als ondernemer. Eerst als eigenaar van een cafetaria in Steenwijkerwold, sinds 2013 van Snack-Plaza & Brasserie Meuleplein in Nijeveen. Vanaf het begin van de oprichting van ProFri is de Drentse cafetariahouder lid. In 2021 trad hij zelfs toe tot het bestuur.

Waarom ben je lid van ProFri en zit je nu in het bestuur?
“Ik ben vrij snel na de oprichting van ProFri lid geworden, omdat ik een uithangbord en klankbord miste voor cafetariahouders bij andere verenigingen. Ik voel me meer cafetariaman dan restaurateur. ProFri is een verbindende factor met andere ondernemers als het gaat om het delen van kennis en vakmanschap. Ik koos voor een bestuursfunctie, omdat ik graag vertegenwoordiger wil zijn van de frituurbranche. Samen met mijn collega-bestuurders wil ik ons mooie vak op een positieve en enthousiaste manier presenteren. Niet alleen bij de consument, maar vooral ook in de media, bij gemeenten en in politiek Den Haag.”

Hoe werkt dat?
“Als je ergens meezit, kun je aankloppen bij andere ondernemers, uit andere regio’s en uit het hele land. ProFri behartigt verder onze belangen op de juiste manier als het gaat om regelgeving maar ook ten aanzien van de beeldvorming. Ze zetten ons vakmanschap op een positieve manier neer.”

Wat is jullie positie in jullie regio?
“We zijn een vooruitstrevend bedrijf en staan bekend als de trendsetters in de regio. Kwaliteit, uitstraling en service zijn voor ons belangrijk. We hebben een heel divers aanbod en combineren de cafetaria met een brasserie-functie, een ijssalon, en we serveren dranken.”

Waar ligt de nadruk op?
“De hoofdzaak is de cafetaria. Iedereen is hier welkom en moet zich hier thuis voelen. Of je nu vertegenwoordiger bent of jongere. De cafetaria moet daarom cafetaria blijven. Je moet er geen overdreven luxe zaak van maken.”

Hoe benadruk je de cafetariafunctie?
“Op de menukaart. Daar beginnen we met friet en snacks en daarna volgen de wat meer luxe artikelen zoals broodjes, loaded fries, onze menu’s, spareribs en pizza’s.”

Jullie hebben niet alleen het keurmerk Goed Gefrituurd maar ook twee producten die Met Goud Bekroond zijn?
“Ja. Dat is een waardering voor de producten die we zelf hebben ontwikkeld. De hamburger is met de hand gemaakt door een slager uit de familie en de spareribs zijn gemarineerd en gegrild. We kunnen zelf wel zeggen dat we de lekkerste producten hebben maar zo’n keurmerk werkt beter. Daarmee helpt ProFri ons om deze producten onder de aandacht te brengen van de consument.”

Hoe promoten jullie deze producten?
“We hebben de bekroning al een paar jaar. In de begintijd hebben we er veel aandacht aan gegeven. Nu staat het alleen nog in de webshop vermeld en hangen de certificaten in onze zaak. We verkopen deze hamburger en spareribs altijd wel. Burgers zijn in trek bij buitenlandse vakantiegangers die hier komen.”

Hoe komt dat?
“We zitten in de buurt van Giethoorn. Ik merk dat buitenlandse toeristen vaker producten zoals hamburgers, pizza en kipdöner bestellen dan de typisch Nederlandse snacks die ze niet kennen.”

Snack-Plaza & Brasserie Meuleplein

Dorpsstraat 10 E
7948 BR Nijeveen
www.meuleplein.nl

  • Bestaat sinds: 1981. De vader van Marcel van Veen is op deze plek een cafetaria gestart. Deze heeft hij een tijdlang zelf gerund, een periode verhuurd en sinds 2013 is de nieuwbouw gerealiseerd. De zaak is sindsdien weer in eigen beheer.
  • Eigenaar: Marcel van Veen
  • ProFri-lid sinds: februari 2013.
  • Concept: een mix van een cafetaria, brasserie, ijssalon waar ook (alcoholhoudende) dranken worden verkocht.
  • Bijzonderheden: Marcel van Veen is sinds 2021 bestuurslid van ProFri.
  • Specialiteiten: eigengemaakte rundvleesburger en spareribs (met Goud Bekroond).
  • Minder in trek: het aandeel van vegetarische producten in het assortiment is vrij bescheiden volgens Van Veen. “De vraag is beperkt, dat heeft te maken met de streek waarin we zitten.”
  • Producten die in de lift zitten: ijs, pizza’s, kipdöner met kapsalons en burgers.


Snack-Plaza & Brasserie Meuleplein in de Smulgids

Tekst: Bianca Roemaat. Foto’s: ProFri en Snack-Plaza & Brasserie Meuleplein.