Aviko neemt nieuwe fabriek in België in gebruik

Actueel |
24 oktober 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Royal Cosun

Aviko nam afgelopen week zijn nieuwe fabriek in het Belgische Poperinge officieel in gebruik. Het bedrijf spreekt van “de modernste frietfabriek van Europa”. Zo scannen robots de frietaardappelen op oneffenheden als zwarte puntjes.

Aviko en moederbedrijf Royal Cosun investeerden in de nieuwe fabriek ruim 200 miljoen euro.

Op de nieuwe locatie wordt 3,5 miljoen kilo friet per week geproduceerd. Dat zijn omgerekend bijna 22 miljoen porties cafetariafriet van 160 gram. Daarnaast maakt de fabriek uit afgekeurde frietpiepers aardappelvlokken waarvan elders onder meer puree wordt gemaakt.

Stoomschillen van aardappels

Aviko had in Poperinge reeds een kleine fabriek, die vooral aardappelkroketten maakte. De nieuwe fabriek biedt werk aan ongeveer 190 mensen. Dankzij moderne technologie kunnen binnenkomende aardappelen in enkele seconden met stoom worden geschild. Vervolgens gaan ze op hoge snelheid door ijzersnijders. Aardappelschillen worden elders verwerkt tot veevoer, terwijl overschotten zetmeel door de lijmindustrie worden gebruikt.

Mijlpaal nog niet bereikt

Aviko slaagde er vorig jaar nog niet in voor het eerst de geprognotiseerde omzet van één miljard euro te bereiken. De coronapandemie gooide roet in het eten. Ten opzichte van 2019 daalde de omzet in 2020. Vorig jaar herstelde Aviko zich met een omzet van ruim 900 miljoen euro. Hoewel Aviko in 110 landen actief is, blijft het omzetaandeel buiten Nederland en de rest van Europa beperkt tot circa 15 procent.