Aviko: “China kan tweede thuismarkt worden”

Actueel |
26 november 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Archieffoto van fabriek in China, foto: Aviko

China heeft de potentie om uit te groeien tot de tweede thuismarkt van Aviko naast Europa. De nieuwe fabriek van Aviko in het Belgische Poperinge zal primair friet gaan produceren voor zowel China, de rest van Azië als het Amerikaanse continent. De nieuwe fabriek wordt in september 2021 opgeleverd.

Wereldwijd groeit de frietmarkt naar de verwachting de komende tijd jaarlijks nog zeker met circa 4 procent. Voor China en andere Aziatische landen worden echter groeicijfers van 10 procent of zelfs hoger voorzien.

Aardappelen

Aviko zal in Poperinge vooral aardappelen van Belgische en Franse telers verwerken. Eén van de productielijnen gaat jaarlijks 175 duizend ton friet produceren. Dat is 175 miljoen kilo, wat gelijk staat aan 800 miljoen tot een miljard porties. Voor de fabriek in Poperinge is jaarlijks 350 miljoen kilo aardappelen nodig.

Joint-venture

Na het beëindigen van een joint-venture met een Chinese frietfabrikant, is Aviko zich er meer op gaan toeleggen om in Europa diepvriesfriet voor de export te produceren. Wel heeft Aviko in het Chinese Gansu al veertien jaar een fabriek die aardappelvlokken maakt.

Windenergie

Bovendien nam Aviko begin dit jaar een belang van 90 procent in een frietfabriek in Xilinhot, dichtbij de grens met Mongolië. De aardappelen betrekt Aviko van Chinese telers. Xilinhot is een regio met veel duurzame energie, mede dankzij de aanwezigheid van honderden windmolens.