Aviko: ‘Gestopt met voorbak in zonnebloemolie, friet duurder’

Actueel |
18 maart 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Aviko

Aviko stopt met het voorbakken van friet in zonnebloemolie. Dit is het gevolg van tekorten door de oorlog in Oekraïne, de grootste leverancier van zonnebloemzaad. Wel krijgt Aviko nog beperkt zonnebloemolie uit Hongarije en Tsjechië.

In dagblad De Gelderlander spreekt directeur Dick Zelhorst van Aviko de verwachting uit dat friet in prijs zal stijgen wegens “deze aanzienlijke problemen”. Ook de gestegen energieprijzen missen hun effect op de prijzen niet.

Etiketten

Ingrijpend is dat Aviko ook de etiketten zal moeten aanpassen, omdat afwijkende ingrediënten bij de bereiding van friet en andere aardappelproducten gebruikt moeten worden. De industrie treedt met de overheid in overleg over de regelgeving ten aanzien van de informatie op de etiketten. Mogelijk worden de voorschriften op dit gebied versoepeld.

Palmolie

In De Gelderlander laat Zelhorst weten dat nu palmolie en melanges van plantaardige oliën worden gebruikt bij de voorbak van friet. Hoewel met name palmolie geldt als minder duurzaam dan zonnebloem, is de olie volgens Aviko wel afkomstig uit duurzaam geteelde grondstoffen. Aviko maakte ruim twintig jaar geleden als één van de eerste frietmakers de overstap naar zonnebloemolie bij het voorbakken. Hoewel de consument daar aanvankelijk aan moest wennen, werd na een proefperiode de definitieve overstap gemaakt.

Frietje duurder? Bekijk hier wat ondernemer Stan Ophorst erover zegt.

Meer over