Amerikaanse Lamb Weston gaat verder zonder Meijer Frozen Foods uit Kruiningen

Actueel |
21 oktober 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Lamb Weston Europe

De Amerikaanse friet- en aardappelproducent Lamb Weston koopt de Zeeuwse partner Meijer Frozen Foods uit. Dit betekent dat er een einde komt aan een samenwerking van 28 jaar tussen de Amerikaanse en Zeeuwse aardappelspecialisten in Europa en het Midden-Oosten.

Met de transactie is een groot bedrag gemoeid. Lamb Weston koopt Meijer Frozen Foods in Kruiningen uit voor een bedrag van 700 miljoen euro. Het bedrag wordt voldaan in zowel contanten (525 miljoen) als aandelen in het bedrijf Lamb Weston.

910 miljoen kilo friet

Lamb Weston boekte vorig jaar een omzet van bijna 4 miljard euro. De Europese tak Lamb Weston/Meijer zette ruim 950 miljoen euro om. Vier fabrieken in ons land en fabrieken in Engeland en Oostenrijk (grotendeels) gaan nu ook over naar Lamb Weston. Ze zijn goed voor een jaarproductie van 910 miljoen kilo friet en andere aardappelproducten.

“De joint venture Lamb Weston/Meijer heeft gefungeerd als een sterk platform om de groei in Europa en het Midden-Oosten te stimuleren,” laat Lamb Weston in een statement weten. Topman Kees Meijer van het Zeeuwse bedrijf Meijer Frozen Foods zegt in een persbericht: “We zijn trots op het bedrijf dat we samen hebben opgebouwd en waarmee we een Europese marktleider zijn geworden.” Lamb Weston/Meijer fungeerde als een 50/50 joint-venture van het Amerikaanse en Zeeuwse bedrijf. Lamb Weston zal dus straks alle aandelen in bezit hebben, een transactie die in de loop van 2023 afgerond moet zijn.

Water Gun Knife

De basis voor Meijer werd in 1920 gelegd met een aardappelboerderij in Kruiningen. In 1985 werd Meijer Frozen Food(s) gestart. Lamb Weston begon in 1950 als het teeltbedrijf van de Amerikaan Gilbert Lamb. Lamb is uitvinder van de Water Gun Knife: een snijmachine die frieten snijdt door middel van waterdruk. In 1994 richtten Meijer en Lamb Weston hun gezamenlijke bedrijf Lamb Weston/Meijer op.