Friet verandert: drie ontwikkelingen rond friet en frietaardappelen

Actueel |
23 augustus 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: archief Frituurwereld

De frietmarkt is al jaren flink in beweging. In de cafetariawereld zagen we de afgelopen jaren ontwikkelingen als: toenemende eigen voorbak, de onstuimige opmars van loaded fries en de populariteit van zoete friet. Frituurwereld schetst drie andere ontwikkelingen in de friet- en frietaardappelmarkt.

Nederlandse aardappelveredelaars spelen een grote rol in de internationale frietwereld. Voorheen werden soorten frietaardappelen gekruist om sterkere soorten te krijgen. Tegenwoordig richt de aandacht zich op het DNA van de aardappel. Via een ingreep in de genetica worden nieuwe rassen ontwikkeld, bijvoorbeeld frietaardappelen die beter tegen ziekten bestand zijn. Waar voorheen pootaardappelen nodig waren, kan nu bij de kweek gebruik worden gemaakt van aardappelzaden.

1. Duurzamere frietaardappelen

Dat de aardappel in vooral Aziatische landen aan populariteit wint, mag geen verwondering wekken. Per kilo is het waterverbruik bij aardappelteelt fors lager dan bij rijst. Aardappelveredelaars als HZPC richten zich op de teelt van steeds duurzamere frietaardappelen, soorten die minder water en mest nodig hebben, een hoge opbrengst per hectare kennen, maar langer bewaard kunnen worden. Het betekent ook dat aloude soorten als de Agria en het Bintje (meer) terrein zullen verliezen. Populairder werden de afgelopen jaren al de Challenger en de Innovator. Nieuwe frietaardappelen als Cayman en Tiger zijn in opmars.

2. Friet met een coating

Hoewel cijfers over het marktaandeel ontbreken, neemt het aandeel ‘coated fries’ toe. Friet met een knapperig zetmeelkorstje vierde onlangs zijn zilveren jubileum. Met name door de booming bezorgbusiness, worden steeds vaker gecoate frietjes verkocht. “Even the best fries in the industry don’t travel that well,” schreef dagblad The Chicago Tribune bij de introductie ruim 25 jaar geleden. Amerikaanse ketens als Jack in the Box, Arby’s en A&W verkochten als eersten coated fries in hun vestigingen. In veel gevallen gaat het om een flinterdun, vaak licht gekruid beslag. In ons land introduceerden fabrikanten als McCain, LambWeston en Aviko in de jaren 1996-1997 alle hun eigen variant van friet met een coating van aardappelzetmeel. Bij de introductie luidde de boodschap: friet blijft hierdoor zeker twintig minuten warm en knapperig.

Lamb Weston schrijft: “Het coaten van friet is één van Lamb Weston’s innovaties die een revolutie teweeg hebben gebracht in de industrie. Het geheim van onze onopvallende coating is dat elk frietje is bedekt met een dunne laag vrijwel transparant beslag. Gecoate friet presteert beter dan gewone friet.”

3. Koolhydraatarme frietaardappelen

Onder de naam Leon & León is ruim twee jaar geleden koolhydraatarme friet voor luchtovens geïntroduceerd, gemaakt van een frietaardappel van veredelaar HZPC. Om de frietjes van Leon & León zit een coating van zetmeel. In de coating zit bovendien zout, om precies te zijn 0,71 gram per 100 gram friet. Vanwege dit relatief hoge zoutgehalte, hoeft de consument na bereiding in de luchtoven geen zout meer bij te voegen, aldus de frietmaker. Leon de Winter zegt hierover op de website van zijn merk: “HZPC had een nieuwe lijn aardappelrassen geïntroduceerd met de naam Sunlite, die 30 procent minder calorieën bevatten dan andere aardappelrassen, van nature vetarm zijn en een laag gehalte aan suikers en zout hebben.”