Arn Zuyderduin helpt frietpionier op Jamaica

Actueel |
3 augustus 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto’s: Arn Zuyderduin

De ambachtelijke Amersfoortse friturist Arn Zuyderduin helpt op Jamaica een nieuw frietconcept uit de startblokken.

Met als kernproduct diepvriesfriet uit ons land en de nationale snack Fritter als bijproduct, is de grootste visdistributeur van het Caribisch gebied, gevestigd op Jamaica, gestart met een pilotstore onder de naam Happy Fries.

Zuyderduin, ook bekend als voormalig columnist van Snackkoerier, hielp de afgelopen weken bij de opstart van de frietwinkel die de naam Happy Fries draagt.

“Elementen van Van Gogh”

“Het ziet er goed uit, zeker naar Jamaicaanse standaarden,” zegt Zuyderduin, die momenteel nog ter plekke is in de hoofdstad Kingston. “Leuk om de elementen van mijn eigen Van Gogh-frituren in Amersfoort erin terug te zien.”

Pas eind juli zag Arn de pilotstore voor het eerst. “Ze hadden me op Jamaica al eerder willen hebben, maar ik was ramdruk op festivals met mijn Piepermobiel,” vertelt Zuyderduin. “Dus heb ik in het voortraject online trainingen en adviezen gegeven.”

“Plan voor doorontwikkeling”

Happy Fries draaide proef op volle kracht, maar eerst nog zonder officieel te openen voor het publiek. Zuyderduin moest vooraf de portionering en calculatie nog “scherp moet zetten”. Verder schreef hij een plan voor de verdere ontwikkeling van Happy Fries als concept. De Nederlandse werkwijze (team aan counter neemt bestelling op en serveert die ook) is in Jamaica onbekend. Op Jamaica neemt de countermedewerker de bestelling op, maar laat hij de bereiding over aan keukenmedewerkers.

De eerste vestiging zit op het bedrijfsterrein van de groothandel, pal onder het kantoor van de directie. “Ze zitten er letterlijk bovenop,” zegt Zuyderduin. Voor het concept wordt diepvriesfriet gebruikt. Een belangrijk Jamaicaans frituurproduct is verder dus de Fritter. Het zijn koekjesvormige vissnacks, witvis met lente-uien in beslag, die gefrituurd worden. “Deze week ga ik ze ook zelf leren maken,” vertelt Zuyderduin.

Fastfood op Jamaica

Jamaica is een klein land met circa drie miljoen inwoners, waarvan bijna de helft woont in en rond de hoofdstad Kingston. Amerikaanse fastfoodrestaurants zijn er eigenlijk niet of nauwelijks te vinden. Zo hield McDonald’s het eind 2005 na tien jaar aanwezigheid voor gezien op Jamaica.

KFC is wel al sinds 1975 present via de lokale masterfranchiser Restaurants of Jamaica. Het bedrijf heeft circa 40 KFC’s en daarnaast 14 Pizza Huts. Sinds 1966 bestaat bovendien fastfoodformule Tastee, op Jamaica present met ongeveer 30 restaurants en een royaal assortiment van burgers, friet, kipsnacks, maar ook ontbijten.