Zaterdag gesloten: extra drijfveer voor nieuwe medewerkers?

Actueel |
3 augustus 2023 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Van Ballegooijen: “Medewerkers zijn er blij mee.” Foto: ProFri

“Let op! Gedurende de zomer op zaterdag gesloten!” Restaria Oude Gracht in Eindhoven houdt sinds vorige week de deur dicht op één van de populairste cafetariadagen.

“Om onze toppers een welverdiende dag rust in het weekend te geven,” zegt ondernemer Hans van Ballegooijen.

Van Ballegooijen, tevens formulemanager van Restaria, volgt met zijn opmerkelijke beslissing het voorbeeld van zijn collega Patrick Nieuwveld. Nieuwvelds Restaria in Poortugaal kent de dinsdag en zaterdag als vaste sluitingsdagen. Het is een bewuste keuze die de ondernemer al jaren geleden maakte.

“Zaterdag is voor de familie”

Na een korte time-out als cafetariahouder, opende Nieuwveld zijn nieuwe Restaria twee jaar geleden. Maar hij heeft al een lange loopbaan als frituurprofessional achter de rug in Hoogvliet en Rotterdam. Ook dáár koos hij er op een goed moment bewust voor zaterdag dicht te blijven.

Nieuwveld zei hierover al eens in een interview met Frituurwereld: “Ik weet dat voor veel cafetaria’s zaterdag een goede dag is. Maar de zaterdag is voor de familie. Kijken naar het voetbal van de kinderen enzovoorts. Bovendien verdien ik genoeg. Ik heb geen behoefte aan extra spoilers op mijn auto en kan toch maar één biefstuk tegelijk eten.”

Aantrekkelijk voor nieuwe medewerkers?

Ook bij Van Ballegooijen spelen soortgelijke redenen mee om de rest van de zomer op zaterdag de deur dicht te houden bij zijn Eindhovense Restaria. “Het is natuurlijk geen beslissing die je zomaar neemt. Ik ga na de zomer bekijken welke effecten het heeft om ’s zaterdags gesloten te zijn. Dan zet ik alle cijfers op een rijtje,” zegt hij .

“Mijn huidige medewerkers ervaren het in elk geval als zeer plezierig. Ik hoop natuurlijk ook dat het nieuwe medewerkers aantrekt dat ze standaard één dag in het weekeinde vrij hebben. De drempel naar de horeca is al hoog: als een ander plezier heeft, moet jij immers werken. Op zondagavond werken vinden veel mensen doorgaans niet zo’n probleem. Maar zaterdag is een andere kwestie: dat is voor veel jongeren de dag van festivals, vrienden en familie.”

Zaterdag is bij Restaria Oude Gracht nu een prima dag. Maar de topdagen zijn vrijdag en zondag. “Het kan natuurlijk zijn dat die twee dagen nog drukker worden en de omzet verschuift. Klanten vinden het eerst vreemd dat we zaterdag de rest van de zomer dicht zijn. Maar als je de redenen uitlegt, begrijpen ze het wel,” zegt Van Ballegooijen. “We zullen zien wat de conclusie is aan het einde van de zomer. Dan neem ik een definitief besluit. Maar ook voor mij als ondernemer zou het prettig zijn als zaterdag standaard een vrije dag is.”

Meer feiten over de zaterdag

  • Hoewel exacte cijfers ontbreken, is in deze tijden van gebrek aan medewerkers vooral een andere keuze dominant: van oudsher is de maandag de vaste sluitingsdag voor veel bedrijven in de sector. Veel frituurbedrijven plakten daar de dinsdag aan vast om het rooster rond te breien. Bovendien: hoe verder je in de week komt, des te hoger doorgaans de omzet.
  • De afgelopen tien jaar vonden reeds de nodige verschuivingen plaats. Zondag was traditioneel de topdag in de frituurbranche. Om allerlei redenen (royale supermarktopening, delivery) verloor de zondag terrein bij veel frituurbedrijven. Bij honderden cafetaria’s is nu zaterdag of vrijdag de topdag.
  • In de negentiger jaren is uitgebreid onderzoek gedaan naar de openingsdagen. Het beeld was toen als volgt: 19 procent van de cafetaria’s was dicht op maandag, 17 procent op zondag, 11 procent op dinsdag, 5 procent op woensdag en 4 procent op zaterdag. Donderdag en vrijdag waren alle cafetaria’s geopend.
  • In winkelgebieden is de traffic goed op zaterdag. Althans, het gaat de goede kant op na jaren van een dalende tendens. De zaterdag is weer toenemend in trek. Volgens bureau RMC wordt zaterdag als shoppingdag namelijk populairder na veel terrein te zijn kwijtgeraakt. Vooral rond 15.00 uur trekt de zaterdagdrukte aan.

Meer over