Na met Goud Bekroonde snacks nu ook keurmerk voor Amersfoortse frituurzaken

Goedgefrituurd - Blog, Actueel |
13 september 2022 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Keurmerk voor ondernemer en friturist Arn Zuyderduin van Frituur Van Gogh in Amersfoort

Frituur Van Gogh in Amersfoort ontvangt Goed Gefrituurd-keurmerk

Arn Zuyderduin van Frituur Van Gogh in Amersfoort heeft eerder deze maand de oorkonde voor het keurmerk Goed Gefrituurd in ontvangst genomen. De erkenning voor vakmanschap in de frituurbranche is van toepassing op beide zaken van de friturist. Eerder ontving hij al onderscheidingen voor zijn eigengemaakte snacks. “Ik ben heel blij. Nu is aangetoond dat alles bij ons in orde is: zowel in de zaak als wat betreft onze producten.”

Op de gevels van beide vestigingen van Frituur Van Gogh in Amersfoort prijkt het Goed Gefrituurd Keurmerk. Deze erkenning voor vakmanschap in de frituurbranche is een initiatief van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri), maar staat voor iedereen open. De organisatie van het keurmerk is daarom door de vereniging ondergebracht bij het Nederlands Frituurcentrum.

Iedereen die Frituur Van Gogh kent, rijdt er graag voor om. Beide frituurzaken van Arn Zuyderduin zijn met goed gevolg getoetst op de aspecten Vakmanschap, Veiligheid en Verantwoordelijkheid. De Amersfoortse frituurzaken stonden al in de Nationale Smulgids met de Amersfoortse Vleeskroket, Garnalenkroket en Vega-kroket. Deze dragen het predicaat Met Goud Bekroond. Daar komt nu de vermelding voor het keurmerk Goed Gefrituurd bij.

Alles moet kloppen

“Ik ben heel blij. Via de testresultaten is nu aangetoond dat alles bij ons in orde is”, zo laat Arn Zuyderduin in een reactie weten. “Dat is heel fijn want niet alleen onze producten zijn goed, maar alles moet kloppen, dus ook in onze winkels. Daar hebben we nu een erkenning voor gekregen door middel van het Goed Gefrituurd-keurmerk. Alles is gecontroleerd: van de manier waarop mensen in onze frituurzaken worden geholpen tot de hygiëne maar ook hoe we naar buiten treden via de website en sociale media.”

Andere bedrijfsnaam

De ondernemer in Amersfoort veranderde onlangs zijn bedrijfsnaam van Vlaams Friteshuis van Gogh in Frituur Van Gogh. “We hebben als ondertitel ‘De smaak van Amersfoort’. Twee geografische aanduidingen in een naam bleek voor verwarring te zorgen. Bovendien vind ik frituur ook beter én Vlaams klinken”, legt hij uit. De naam verwijst bovendien meteen naar de verse, ambachtelijk bereide frieten.

Daarover staat in de rapporten van de mystery guests – die de zaken voor de audit bezochten – het volgende te lezen: “Iedere medewerker staat enthousiast achter de counter en wordt betrokken bij de productie van alle lekkernijen die in eigen keuken worden bereid. De verse friet wordt perfect afgebakken.”

HACCP-training

Het trainen van die medewerkers staat hoog in het vaandel bij de Amersfoortse frituurzaken. “Bij ons is het voorwaarde dat iedereen die op de werkvloer staat, eerst een HACCP-training volgt”, laat Zuyderduin weten. Daarvoor maakt hij gebruik van het digitale leerplatform van het Nederlands Frituurcentrum (Werken aan kennis en vakmanschap). “Het is belangrijk dat ze deze kennis hebben voor ze bij ons aan de slag gaan. Binnen twee uur kunnen ze via het leerplatform online examen doen.” Zo’n 20 werknemers hebben inmiddels dit certificaat behaald.

Eerder dit voorjaar had de Amersfoortse ondernemer nog drie frituurzaken. Door het personeelsgebrek en omdat de derde vestiging op 80 meter van een andere zaak lag, heeft de Amersfoortse friturist er een afgestoten. “Organisatorisch is het nu veel beter te behappen en het personeelsprobleem is hiermee opgelost.”

Over het keurmerk

Om het keurmerk Goed Gefrituurd te bemachtigen, zijn de drie V’s van Vakmanschap, Veiligheid en Verantwoordelijkheid leidend. Zij vormen samen de basis voor de toetsing van een goede bedrijfsvoering op alle fronten. Ondernemers moeten voor het keurmerk eerst zelfonderzoek plegen aan de hand van een uitgebreide standaard vragenlijst, die in voorkomende gevallen de nodige ‘verbeterpunten’ kan opleveren.

Tweejaarlijks op herhaling

Vervolgens brengen mystery guests verslag uit van inspecties die zij uitvoeren. Ondernemers moeten in aanvang voldoen aan minimaal 75 procent van alle criteria voor een gunstige beoordeling en worden vervolgens één keer per jaar opnieuw bezocht door deze inspecteurs. Tweejaarlijks wordt via auditgesprekken getoetst of goedgekeurde bedrijven nog altijd voldoen aan de uitgangspunten van het keurmerk.

Nationale Smulgids

Het keurmerk Goed Gefrituurd is één van de toetsingscriteria voor opname in de Nationale Smulgids. Deze adresgids van het Nederlands Frituurcentrum geeft een overzicht van onderscheidende frituurspeciaalzaken. De eerste editie verscheen in najaar 2019, nu corona voorbij is wordt gewerkt aan de tweede uitgave.

Meer weten? Zie website Goedgefrituurd.nl en Smulgids.nl.

Uitreiking keurmerk aan Frituur Van Gogh in Amersfoort locatie Langestraat 143

Uitreiking keurmerk aan Frituur Van Gogh in Amersfoort locatie Utrechtsestraat 11