“Stroompatatje is krokanter dan gasfrietje…”

Actueel |
17 jun 2025 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Elektrische frituurders Hans Boumans en Tom Dekker zijn het er roerend over eens. Nee, er is geen smaakverschil tussen gasfrietjes en stroompatat. Maar wel zijn de twee eensluidend in een ander oordeel: “Friet die elektrisch wordt gefrituurd is krokanter.”

Boumans en Dekker kwamen gisteren uitgebreid aan het woord tijdens de ledenvergadering van vakvereniging ProFri bij bakwandproducent Ducate in Woerden. Een verklaring voor krokantere elektrische patat-friet geeft het duo ook: “Bij elektrisch frituren is de temperatuur van de frituurolie in de pannen overal hetzelfde. Dat is bij een gasvlam ónder de bakpot niet het geval.”

Pioniers in frituurvak

De twee frituurondernemers zijn beiden op hun eigen manier pioniers in het vak. Hans Boumans, van huis uit elektricien, begon al tien jaar geleden met de elektrificatie van zijn bedrijf ’t Smulhuis in Brunssum. Boumans heeft geen moment spijt van zijn keuze.

Stroom is goedkoper én stabieler: dankzij de elementen in de bakpotten van zijn stroomfrituur is de temperatuur overal in de frituurolie op hetzelfde niveau. Bovendien is het met stroom eenvoudiger om door de dag heen het energieverbruik direct aan te passen bij de drukte en behoefte, aldus Boumans.

Infratuur in Dronten

Een ideale warmteverdeling van de frituurolie is er ook bij de bedrijven FrieteRia en BrasseRia in Dronten, de zaken van Tom Dekker. De verhitting vindt echter, net als bij de gasvlam, onder de bakpotten plaats. Dit gebeurt via een eigen methode die wereldwijd uniek is. Strak onder de bakpotten zitten infrarood-panelen die voor een egale verhitting van de olie zorgen.

Wereldprimeur

Twee jaar geleden wonnen ondernemers Tom en Ria Dekker met hun baanbrekende infrarood-frituur al de Horecava Innovation Award. Het was en is een absolute wereldprimeur. Sindsdien is de ontwikkeling niet gestopt. Onder de naam Infratuur liet Tom inmiddels prototypes van zijn infrarood-bakovens maken.

Zijn zaak draait er al op. “We kijken nu of er kinderziektes optreden. Maar die zijn er tot nu toe helemaal niet,” aldus Dekker gisteren tijdens de talkshow. Dekkers Infratuur kent een uitermate gering stroomverbruik. Wel heeft hij geluk gehad dat hij probleemloos een grotere stroomcapaciteit kon krijgen. Gebrek aan elektriciteit vormt namelijk nu voor veel ondernemers een struikelblok.

Eén ding steekt Dekker wel een beetje. Terwijl ons land een bakwand-producerend land bij uitstek is, toonden de bekende producenten tot nu toe nauwelijks enige interesse van belang, zegt hij.

Tekst: Ubel Zuiderveld. Foto’s: Hans Boumans (links) en Tom Dekker, archief Frituurwereld.

Meer over