304 bladzijden friet

Trivia |
21 maart 2019 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Het aantal echte frietdeskundigen in de lage landen is op de vingers van één, misschien twee handen te tellen. Eén van hen is zeker oud-friturist Eddie Cooremans, die van 1978 tot en met 2002 een beroemd frietkot uitbaatte bij onze zuiderburen. Cooremans’ historische frietcollectie vormde mede de basis voor het Frietmuseum in Brugge. Samen met André Delcart (culinair auteur, tevens mosterdexpert) maakte Cooremans het lijvige boekwerk “Van Aardappel tot Friet”. Het is 304 bladzijden lang smullen geblazen.

Het proces en de achtergronden van de aardappel-die-friet-werd wordt uitgebreid uit de doeken gedaan. Daarnaast is er royaal aandacht voor de frietkotcultuur. Cooremans zegt in een dagblad: “Mijn leven is in feite één grote passie voor de frietcultuur. We moeten dit koesteren en promoten. Ik ben nu al op veel plaatsen onze typische frieten gaan promoten, maar eigenlijk had ik zelf nog geen boek over onze aardappelenfrietcultuur geschreven. Het was daar hoog tijd voor. Ik ging met culinair specialist André Delcart aan het brainstormen en kijk, “Van Aardappel tot Friet” is een feit.” Het boek met 120 fraaie illustraties is verschenen bij Stichting Kunstboek.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 11 – Voorjaar 2019