“Uiterlijk 2024 heeft Vlaanderen enkele beschermde frietkotten”

Actueel |
8 december 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frituur in Houthalen, archief Horecaschrijver.nl

Uiterlijk in 2024 krijgen enkele Vlaamse frietkotten een beschermde status. Dat zegt de Vlaamse minister van onroerend erfgoed in een interview.

Matthias Diependaele, minister namens de liberaal-nationalistische partij N-VA, zegt in het vraaggesprek: “Ik wil benadrukken dat monumenten veel meer zijn dan enkel kastelen of kathedralen.”

“Enkele jaren geleden onderzochten we de volkscafés met het oog op een bescherming. Het is voor mij duidelijk dat ook onze frietkoten niet mogen ontbreken.”

Monumenten

Voor het einde van zijn bewindsperiode in oktober 2024 wil de minister enkele frietkotten tot erfgoed hebben aangewezen. “De frietcultuur is al een tijd erkend als immaterieel erfgoed, maar de typische frietkoten gaan steeds meer verloren. Daarom wil ik enkele frietkoten in Vlaanderen beschermen als monument.”

Al enige tijd speelt daarnaast het streven om de Belgische frietkotcultuur geplaatst te krijgen op de wereldwijde erfgoedlijst van Unesco. Inmiddels zit met name het gewest Vlaanderen dichtbij het vuur. Vlaanderen heeft namelijk sinds kort zitting in Werelderfgoedcomité van Unesco.