Wilco van Seccelen: “Keurmerk is Michelinster voor frituurders”

Actueel, Achtergrond |
31 mei 2024 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten

ProFri-Ambassadeurs van de Week

Het vak van professioneel frituurder kreeg Wilco van Seccelen met de ‘frietschep’ in gegeven. Hij groeide op in de cafetaria van zijn vader. Sinds 2019 runt hij met zijn vrouw Chantal en hun team cafetaria ’t Hout in Helmond. ProFri roept warme gevoelens op bij deze ambachtsman.

Je komt uit een echte frituurfamilie?
“Ja, ik zeg altijd dat ik ‘in de aardappels en de friet’ geboren ben. Vanaf mijn twaalfde stond ik bij mijn vader in de cafetaria al friet te bakken. Daarna ben ik in het familiebedrijf van mijn vader en zijn broer gestapt en heb ik een tijd een zaak gerund in Asten. Sinds 2019 hebben mijn vrouw en ik in Helmond cafetaria ’t Hout overgenomen.”

Waarom ben je lid van ProFri?
“Het is een mooie club waar ik warme gevoelens bij krijg. ProFri betekent heel veel voor mij.”

Waarom?
“Het motto ‘Samen staan we sterk’, zegt het al. ProFri vraagt aandacht voor ons vak, het gaat over ondernemen, kennis delen, collega’s spreken tijdens bijeenkomsten, nieuwe partners vinden en problemen oplossen. We zijn een open vereniging en staan voor iedereen klaar.”

Welke problemen heeft ProFri opgelost?
“Tijdens de energiecrisis hadden we te maken met een torenhoge energierekening. ProFri heeft toen een energieleverancier als partner gevonden die de vereniging wilde helpen. Daar waren we echt heel blij mee want de kosten liepen echt heel erg op dat had geen weken meer moeten duren. Het contract met die partner is pas geleden opengebroken en we hebben nu weer interessante voordelen.”

Je zit nu ook in het bestuur?
“Ja, sinds begin dit jaar nadat ik eerder in de kascontrolecommissie heb gezeten. Ik heb meteen ‘ja’ gezegd toen ik ervoor gevraagd werd. ProFri staat voor ons ambacht. We worden op de hoogte gehouden van alles dat er speelt, er komt een mystery guest bij in onze zaak langs en je kunt je vakmanschap zo laten bekronen met het keurmerk ‘Goed Gefrituurd’.”

Wat betekent dat keurmerk?
“Het is een soort stempel dat we verantwoord omgaan met ons vak: het frituren en bereiden van voedsel. Het is net zoiets als de Michelinster voor restaurants. De zaken met het keurmerk ‘Goed Gefrituurd’ staan in de Smulgids en zijn het omrijden waard.”

Wat is bij jullie een omweg waard?
“Het Frietje Topa. Dat is ooit bedacht door de oprichter van deze cafetaria. Samen met hem heb ik het recept nieuw leven in geblazen. Het is een frietje met tzatzikisaus, verse kipkebab van het spit, ui en chilisaus. Het is een van de bestverkopende producten. Inmiddels hebben we ook een frikandel Topa, deze is door onze oudste dochter bedacht.”

Je staat bekend als een echte ambachtsman?
“Ik geloof in ons ambacht. Daarom snijd ik verse friet van de aardappels die dagelijkse geschild binnenkomen. Daarnaast maak ik veel snacks en sauzen zelf zoals champignon- en jachtsaus maar ook stoofvlees, gepaneerde frikandellen en de nasi- en bamiballen.”

Je wilt in aanmerking komen voor het kwaliteitszegel ‘Met Goud bekroond’?
“Ja, voor de nasi- en bamiballen. De keurmeesters zijn onlangs geweest. De recepten komen van mijn vader. Ik heb ze een beetje aangepast aan de smaakpapillen van deze tijd en iets meer kruiden toegevoegd. Die bekroning zou vooral emotionele waarde hebben. Het is een soort ode aan mijn vader André van wie ik het vak geleerd heb.”

Wat is het leukste aan het cafetariavak?
“Elke dag is anders. Het leukste is om complimenten te krijgen voor je zelfgemaakte producten. Daar krijg ik energie van, net als het omgaan met klanten. Ik houd ervan om een praatje te maken. We zijn een echte buurtcafetaria in de woonwijk Mierlo Hout en we hebben een hoge gunfactor.”

Waar komen je klanten vandaan?
“Uit de wijk maar ook uit de stad Helmond en de nabije omgeving. Sinds de coronatijd merken we dat er meer bestellingen online gaan. We hanteren een maximale rijtijd van tien minuten voor de bezorging.”

Cafetaria ’t Hout

Cederhoutstraat 24
5706 XC Helmond
www.cafetaria-hout.nl

  • Bestaat sinds: ruim vier decennia.
  • Eigenaar: Wilco en Chantal van Seccelen runnen de cafetaria sinds 2019.
  • ProFri-lid sinds: februari 2020.
  • Bijzonderheden: dagelijks is er aanvoer van geschilde aardappelen die ze zelf snijden en voorbakken. Veel snacks en sauzen zijn huisgemaakt.
  • Specialiteiten: Frietje Topa (tzatzikisaus, verse kipkebab van het spit, ui en chilisaus), ambachtelijke verse friet, huisgemaakte snacks en sauzen. Zoals de nasi- en bamiballen.
  • Minder in trek: de kaaskroket. “Het is een relatief kleine en best wel dure snack. Ik zag via mij kassasysteem dat het een ‘slaper’ was dus heb ik hem uit het assortiment gehaald. We bieden nog wel een kaassoufflé aan.”
  • Producten die in de lift zitten: friet met toppings. “Dat is zo’n twee jaar geleden begonnen en we hebben nu er tien van in ons aanbod.”

Cafetaria ’t Hout in de De Nationale Smulgids

Tekst: Bianca Roemaat, Foto’s: ProFri en Cafetaria ’t Hout.

Meer over