Betalen voor bekers en bakjes: campagne Minder Wegwerpplastic van start

Actueel |
6 juni 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: Shutterstock.

De rijksoverheid is gestart met de campagne Minder Wegwerpplastic. Op website minderwegwerpplastic.nl kunnen cafetariahouders banners en teksten downloaden. Hiermee kunnen ze hun klanten informeren over de nieuwe regels die 1 juli aanstaande van kracht worden.

Vanaf 1 juli mogen cafetaria’s en andere eet- en drinkverkopers bestellingen niet meer gratis meegeven in bakjes en bekers die plastic bevatten.

Net als bij plastic tasjes al veel langer het geval is, zijn frituurondernemers voortaan verplicht om hun klanten kosten in rekening te brengen voor plastic disposables. De verplichte bijdrage van klanten geldt ook voor bezorgverpakkingen met plastic.

Hoeveel kun je rekenen?

Hoewel ondernemers zelf kunnen kiezen welke bijdrage ze vragen voor verpakkingen met plastic, geeft de rijksoverheid wel richtlijnen. Die zijn als volgt: een bijdrage van 25 eurocent voor wegwerpbekers die plastic bevatten, 50 eurocent voor maaltijdverpakkingen met/van plastic en 5 eurocent voor kleine verpakkingen met plastic, zoals sausbakjes.

Is aluminium een alternatief?

Overigens zijn er ook veel kartonnen bekers en boxen, zoals pizzadozen, die plastic coatings bevatten: voor deze verpakkingen geldt de nieuwe maatregel ook. Ook waarschuwt de overheid nog voor het volgende: bioplastic valt óók onder de verplichting, terwijl verpakkingen met het keurmerk ‘plasticvrij’ lang niet altijd werkelijk helemaal plasticvrij zijn. De overheid wijst er bovendien op dat aluminium bakjes als vervanging van plastic maaltijdbakken niet zijn aan te raden: ze zijn namelijk zeer milieubelastend.

En plasticvrije cafetaria’s dan?

Frans van Rooij van vakvereniging ProFri vindt dat de campagne Minder Wegwerpplastic duidelijk is. Wel zegt hij: “Ik mis alleen de uitingen voor ondernemers die kiezen voor verpakkingen die 100 procent vrij zijn van plastic en dus buiten de regeling vallen.” Overigens is helemaal plasticvrij niet eenvoudig. Want hoewel de producenten nog altijd druk doende zijn met de ontwikkeling van nieuwe plasticvrije ‘vormvaste’ verpakkingen, zijn die er voor onder meer milkshakes en sauzen nog nauwelijks. Volgens Van Rooij lijken dergelijke alternatieven er op kortere termijn ook niet te komen.

Voor friet en snacks zijn wel volledig plasticvrije alternatieven op de markt. Van Rooij zegt: “Ik zou het fijn zijn als in lijn van de huidige communicatie ook posters beschikbaar komen voor ondernemers die overstappen op verpakkingen die 100 procent vrij zijn van plastic. Dat geeft hen een duwtje in de rug.”

Herbruikbare alternatieven?

De klanten laten betalen voor disposables met plastic, is niet de enige nieuwe maatregel die op 1 juli aanstaande van kracht wordt. De rijksoverheid schrijft cafetaria’s en andere foodverstrekkers bovendien voor dat ze verplicht zijn de klant ‘een herbruikbare optie’ aan te bieden.

“Dat kan op twee manieren,” aldus het ministerie. “Ondernemers vullen de beker of het bakje dat de klant zelf meebrengt. Of ze bieden een beker of bakje aan dat de klant weer terug kan brengen.” Inzet van de rijksoverheid en de Europese overheid is namelijk: “van wegwerp naar hergebruik”. Dagelijks gooien Nederlandse consumenten 19 miljoen plastic bekers en bakjes weg dat slechts één keer wordt gebruikt.

Wat gebeurt er in 2024 nog?

Vanaf 1 januari 2024 mag eten/drinken voor klanten die ín jouw cafetaria komen eten helemaal niet meer in bekers en bakjes met plastic geserveerd worden. Voor alles wat in jouw zaak worden opgegeten of gedronken wordt herbruikbaar servies dus het uitgangspunt. Dat herbruikbaar/afwasbaar servies mag overigens wel van plastic zijn of plastic bevatten.

Meer over