Snuifkroket: coke-etten op Schiphol

Trivia, Actueel |
25 september 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

“Coke- etten…” Zo werden ze al gekscherend genoemd. Douane Nederland maakte onlangs via Facebook bekend dat de dienst op Schiphol kroketten uit Suriname ontdekte waarin cocaine verborgen zat.

Foto: Douane Nederland

De vondst is al wat langer geleden, want die is gedaan in juli. Douane Nederland schreef er deze maand op sociale media over: “Na nader onderzoek van dit Hollandse hapje, kwamen onze collega’s erachter dat er iets niet klopte. Deze kroketten waren niet gevuld met vlees, maar met cocaïne.”

Douane Nederland vervolgt: “Misschien dachten de smokkelaars dat het een goede vervanging was voor meel? En al gaan wij niet over de vernieuwing van receptuur, deze snack ga je niet terugzien in een snackmuur. De coke-etten zijn in beslag genomen en vernietigd.”

Snuifsnacks

Het pakket met de coke-etten kwam eind juli met een vliegtuig via de vrachtpost aan op Schiphol. Douane Nederland heeft niet meegedeeld om hoeveel snuifsnacks het gaat, maar postte wel de bijgaande foto. Omdat het postpakket nogal opviel, werd het er door de douanebeambten uitgepikt voor onderzoek.

Cacao, fruit, vlees

Drugs wordt veel vaker vermomd als voeding gesmokkeld. Scheepscontainers met fruit worden veelvuldig ingezet om cocaine en andere verdovende middelen Nederland binnen te krijgen. Steeds vaker wordt volgens de douane de zogenaamde rip-off methode gebruikt, drugs die verstopt zijn op makkelijk bereikbare plekken in containers. Fruitcontainers zijn hierbij het meest populair, maar ook worden drugs regelmatig aangetroffen in ladingen cacaobonen, koffie, hout, vis of vlees.

En nu dus in een vermomming van vleeskroketten.

Meer over