Ommen op herhaling: late night snack dankzij krokettenmotie

Trivia, Actueel |
7 augustus 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

De raadsleden van Ommen gingen opgelucht met zomerreces. Op de valreep van het vergaderjaar werd namelijk een krokettenmotie van de lokale partijen VOV en LPO aangenomen.

Na het reces worden bij lange vergaderingen aan alle aanwezigen in de raadszaal om 23.00 uur snacks geserveerd.

Overigens is de motie niet zonder slag of stoot aangenomen. Dagblad De Stentor meldt dat de burgemeester van Ommen pleitte voor Airfryersnacks en plantaardige alternatieven. Een ander raadslid wil geen kroketten met paardenvlees. Hij had in een cafetaria op een doosje gelezen dat dit er soms in zit.

Geen meerderheid van kiezers

Overigens had Ommen al eerder een krokettenregeling, maar die is door logistieke problemen in de versukkeling geraakt. Daarom werd voorgesteld de late-night-vergadersnacks te laten bezorgen. De raad besloot ook elke twee jaar het krokettenbesluit te evalueren en te bespreken of alles nog naar wens verloopt.

Uit een poll van dagblad De Stentor blijkt dat de krokettenmotie niet breed wordt gedragen door de kiezers. Het dagblad legde zijn lezers namelijk de volgende stelling voor: “Snacks tijdens lange raadsvergaderingen zijn een uitstekende zet…” Slechts 39 procent is het hiermee eens. Zij zeggen: “Eens, het helpt de raadsleden scherp te blijven.”

Een royale meerderheid van 59 procent van de 1100 stemmers denkt hier echter anders over. Zijn klikten de volgende stelling aan: “Oneens, zorg liever dat je efficiënter vergadert zodat je eerder klaar bent…” Eén procent, ofwel circa 11 deelnemers aan de poll, weet het niet en zegt “Ik twijfel…”

Meer snackmoties

Het is niet de eerste keer dat een snackmotie aan de orde komt in de Nederlandse politiek. Zo kwam in politiek Lelystad twee jaar geleden nog een bitterballenmotie ter tafel, wilde in Utrecht de Partij voor de Dieren wel bitterballen maar dan plantaardig, en stemde de raad van Duiven een jaar geleden nog unaniem voor een bitterballenmotie. Raadslid Jan-Peter Balkenende, onze latere minister-president, geldt als pionier van de snackpolitiek. Hij zorgde er in 1993 voor dat de Amstelveense gemeenteraad instemde met een krokettenmotie.

Meer over