ProFri: manifest tegen de demonisering van frietzaken en hun assortiment

Actueel |
15 april 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Frans van Rooij, directeur van ProFri en Nederlands Frituurcentrum

Vakvereniging ProFri keert zich via een Pro Friet Manifest tegen de consequent eenzijdige beeldvorming van frituurspeciaalzaken. Volgens de brancheclub maken zowel media als adviesorganen van de overheid en beleidsmakers zich voortdurend schuldig aan demonisering van cafetaria’s, snackbars, frituren en hun basisassortiment.

Directeur Frans van Rooij: “Onze sector van hardwerkende kleine zelfstandigen wordt steeds maar weer openlijk aan de schandpaal genageld. Het lijkt er vaak op dat de ruim 5700 frituurspeciaalzaken steeds opnieuw de schuld krijgen van alles wat er verkeerd is aan de leefstijl van veel Nederlanders. De werkelijkheid is dat frietzaken maar een piepklein aandeel hebben in de totale Nederlandse consumptie en dat friet, kroketten en andere gefrituurde lekkernijen niets van doen hebben met ongezonde voeding.”

Vierkant tegen beperkingen

In het bijzonder is ProFri gekant tegen het beeld dat recent is opgeroepen met het rapport ‘Een eerlijke kans op een gezond leven’ van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Het Pro Friet Manifest: “Naast het noemen van “fastfood-winkels of snackbars”, wordt in het rapport geen enkele ander verkooppunt van kilocalorieën benoemd, zoals bijvoorbeeld supermarkten die een calorisch aandeel hebben van tenminste 80 procent.” ProFri keert zich vierkant tegen de beperkingen die de RVS voorstelt ten aanzien van vestigingsplek, openingstijden of het assortiment van de snackbar.

Friet is vegan streetfood

ProFri biedt zijn Pro Friet Manifest de komende weken aan bij verschillende beleidsmakers en organisaties. Ook zal de vakvereniging het pamflet breed onder de aandacht brengen van de media. Van Rooij: “Bij onze leden heerst veel frustratie en onbegrip over het feit dat we keer op keer de zwarte piet krijgen toegespeeld. De werkelijkheid is dat jaarlijks miljoenen Nederlanders genieten van een frietje en dat ons aandeel in de totale calorieconsumptie hooguit 0,5 tot 0,8 procent is. Trouwens, wat is er hipper en lekkerder dan friet? Als bij het frituren plantaardige oliën worden gebruikt, is het veganistisch streetfood met veel essentiële voedingswaarden.”