Snackverbod? ProFri in media op de bres voor frietbedrijven

Actueel |
9 april 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frans van Rooij, screenshot NPO-talkshow Op1

Vakvereniging ProFri sprong gisteren in de media volop in de bres voor de frietverkopers en frituurspeciaalzaken. Directeur Frans van Rooij reageerde op twee recente rapporten waarin “snackbars en ons frietje worden gedemoniseerd”.

In enkele dagen verschenen twee rapporten, waarin snackbars de zwarte piet krijgen toegeschoven en hun assortiment wordt afgeschilderd als ongezonde voeding. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) raadt het kabinet aan gemeenten de bevoegdheid te geven om nieuwe snackbars te verbieden.

Het RIVM ging twee dagen later in een rapport zelfs nog een stapje verder. Het instituut adviseert de overheid om het aantal fastfoodzaken terug te dringen; onduidelijk is of hiermee ook frituurspeciaalzaken worden bedoeld.

Demonisering

ProFri’s directeur Frans van Rooij stond gisteren veel media te woord om een tegengeluid te laten horen op de rapporten van de RVS en het RIVM. Hij schoof gisteravond aan bij de talkshow Op1 op televisiezender NPO1. Presentatrice Welmoed Sijtsma introduceerde Van Rooij als volgt: “Toen u de aanbevelingen in deze rapporten hoorde, kwam bij u het stoom uit de oren…” Van Rooij verzette zich namens de vakvereniging tegen het eenzijdige beeld dat over cafetaria’s, snackbars en frituren steeds weer wordt opgeroepen. “Als een gezet persoon bij Jonnie Boer gaat eten, dan wordt ‘ie een Bourgondiër genoemd. Komt ‘ie bij de snackbar, dan wordt hij weggezet als dikzak.”

RTL Nieuws

Eerder op de dag kwam Van Rooij in andere media al volop aan het woord. Tegen EditieNL zei hij: “Het is absurd dat de snackbar negatief wordt weggezet. Het is onderdeel van de Nederlandse traditie. Vrijdag is frietdag, een afsluiting van de week waarbij er samen frituur wordt gegeten. Friet en kroketten hebben niks met ongezond leven te maken. Het probleem van obesitas zit ‘m in de maatschappij, niet in vet eten.” De dag ervoor was hij te horen op NPO Radio1 in het programma Dit is de Dag.

Fragment interview Frans van Rooij talkshow Op1 terugkijken

Voorman frituurbranche heeft buik vol van ‘demonisering’ snackbars – NPO Radio 1