ProFri vreest eenzijdig gezondheidsbeleid

Actueel |
28 september 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Vakvereniging ProFri vreest dat frituurbedrijven de dupe worden van symboolpolitiek en eenzijdig gezondheidsbeleid. Tijdens zijn jaarrede zei directeur Frans van Rooij: “De grote frisdrankfabrikanten ontspringen de dans. Staatssecretaris Paul Blokhuis wil geen suikertaks. Wij vrezen dat straks juist kleine bedrijven als de onze het kind van de rekening zijn.”

Blokhuis lijkt in het kader van het Nationaal Preventieakkoord de uitvoering van beleid tegen overgewicht vooral lokaal te willen regelen. Van Rooij: “Wij zijn bang dat op lokaal niveau, net als in de media, onze producten als bliksemafleider en goedkope symboolpolitiek worden gebruikt. Steeds meer gemeenten hebben beleid tegen de groei van met name frituurbedrijven, terwijl scholieren ondertussen naar hartenlust shoppen bij de supermarkten. Nee. Er is niets tegen beleid om het overgewicht terug te dringen. Maar wat ProFri betreft, moet er wel sprake zijn van evenwichtige spreiding van de maatregelen.”

Gering maagaandeel

ProFri vreest dat grote bedrijven, zoals de genoemde frisdrankmakers, maar ook bijvoorbeeld supermarkten, dankzij hun krachtige lobby straks de dans ontspringen, terwijl zij verreweg de meeste kilocalorieën verkopen. Van Rooij: “Kleine frituurspeciaalzaken, die samen minder dan een half procent van alle kilocalorieën in ons land verkopen, mogen niet de dupe worden van goedkope en gemakkelijke symboolpolitiek. Wij zijn zéker niet de veroorzaker van het probleem van overgewicht, maar willen ons steentje bijdragen. Maar wél naar evenredigheid.”

Videotoespraak

Van Rooij, die de zieke voorzitter Hans Hus verving, roerde in zijn toespraak nog andere zaken aan. Zoals friet als eigentijds en veganitisch streetfood, de macht en invloed van de delivery-platforms, het toekomstbestending maken van de vakvereniging én de corona-effecten. Vanwege corona is de traditionele jaarvergadering van ProFri online afgehandeld. Vaste onderdelen, zoals de uitreiking van awards en keurmerken alsmede de presentatie van de Nationale Smulgids, zijn vooralsnog naar januari 2021 verplaatst. De jaarrede sprak Van Rooij voor de gelegenheid uit via video.

Hieronder vind je de 3-delige videotoespraak.