Btw-tarief omzet plastic bekers- en bakjes in veel gevallen toch 9%

Belangrijk
20 juli 2023 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Belastingdienst overrulet ministerie bij SUP regeling

Over het bedrag dat op de kassa apart moet worden aangeslagen voor plastic bekers en -bakjes moet btw worden afgedragen aan de Belastingdienst. Anders dan eerder gecommuniceerd door de overheid, geldt hiervoor niet standaard het hoge tarief van 21%. Vakvereniging ProFri stelde hierover eerder vragen in Den Haag. De Belastingdienst overrulede deze week het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat die verantwoordelijk is voor de invoering van de SUP regeling.

Volgens belastingregels is het btw-tarief leidend van het product dat in de verpakking zit. Dit betekent dat voor de verpakking hetzelfde btw-tarief geldt als voor het product dat wordt verkocht. Wordt er bijvoorbeeld voor een frikandel speciaal gebruikgemaakt van een plastic bakje of een bakje waarin plastic is verwerkt, dan valt ook het bedrag dat je in rekening moet brengen voor dit bakje onder het lage btw-tarief van 9%. Dit geldt ook voor plastic bekers of bekers die plastic bevatten die gebruikt worden voor milkshakes, ijs, koffie en frisdrank. Maar wordt er bijvoorbeeld een wegwerpbeker met wijn of bier verkocht? Dan geldt het hoge btw-tarief van 21%: het tarief voor alcoholhoudende dranken.

Eten en drinken afhalen of bezorgen?

Sinds 1 juli ben je als bedrijf verplicht een bedrag in rekening te brengen bij de klant voor plastic verpakkingen of verpakkingen die plastic bevatten. Bedrijven mogen die niet meer gratis meegeven en moeten bovendien een herbruikbare optie aanbieden of de klanten de mogelijkheid bieden om zelf bakjes mee te nemen. Dit laatste is voor de meeste bedrijven onuitvoerbaar. Voor consumptie ter plekke mogen tot 1 januari 2024 de plastic bakjes en bekers nog wel gratis verstrekt worden. Daarna is het gebruik van plastic voor consumptie ter plekke niet meer toegestaan. Tenzij je het plastic hoogwaardig gaat recyclen, wat in de praktijk nu nog niet haalbaar is.

Deze maatregelen komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) en hebben als doel de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen en meer plastic te hergebruiken en recyclen.

Richtbedragen

Bedrijven mogen zelf bepalen hoeveel geld zij hiervoor vragen, maar als richtlijn geeft de overheid mee:
€ 0,25 voor een beker, bijvoorbeeld voor een milkshake
€ 0,50 voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes)
€ 0,05 voor portieverpakkingen, voorverpakte kleine porties groenten, fruit, noten, beleg en saus.
Deze kosten moeten altijd apart op de kassabon worden vermeld.