Statiegeld: “Vraag is of elke snackbar een machine moet hebben”

Actueel |
12 september 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Statiegeld Nederland

“De vraag is of elke snackbar een machine moet hebben. Dat denk ik dus niet.” Dat zegt de directeur van het Afvalfonds over de inzameling van blikjes en plastic flesjes met statiegeld.

Wel vindt ze dat er meer inzamelpunten moeten komen voor de horeca en andere buitenhuismarkten.

Vorig jaar had 90 procent van de flesjes en blikjes met statiegeld ingezameld moeten worden. Er werd slechts 68 procent behaald.

De Stichting Afvalfonds Verpakkingen kwam de afgelopen dagen hierdoor sterk onder vuur te liggen van de overheid, controle-inspectie en milieuorganisaties. De Stichting Afvalfonds is opgericht door producenten en importeurs en is verantwoordelijk voor de statiegeld-retouren.

“Meer inzameling out of home”

Afvalfonds-directeur Hester Klein Lankhorst wijst er in de media op dat in heel Nederland 28.000 inzamelpunten staan: dit zijn er beduidend meer dan bijvoorbeeld het aantal glasbakken. Supermarkten zijn volgens Klein Lankhorst goed voorzien. Maar dit geldt in veel mindere mate voor de horeca en de rest van de foodservice, zoals stations en luchthavens.

De horeca rekent wel statiegeld, maar hoeft geen lege blikjes en lege plastic flesjes van de consument retour te nemen. “Out of home zullen er echt veel meer inzamelpunten moeten komen,” aldus Klein Lankhorst. Ze denkt hierbij met name aan tankstations en treinstations, maar dus niet aan cafetaria’s en andere individuele horecabedrijven. Daarnaast is volgens Klein Lankhorst nog meer gedragsverandering nodig bij de consument.

“Toenemende druk op horeca”

Brancheorganisaties in de horeca blijven alert. ProFri-directeur Frans van Rooij wijst erop dat snackbars gemiddeld zo klein bemeten zijn, dat het alleen hierdoor al onmogelijk is inzamelmachines te plaatsen. “Maar ook uit het oogpunt van voedselveiligheid is dit voor de meeste bedrijven een onmogelijke opgave,” aldus Van Rooij.

ProFri merkt dat in Den Haag sprake is van toenemende druk op onder andere de afhaalhoreca om blikjes en plastic flesjes in te nemen. “Wij zullen ons daartegen blijven verzetten. De horeca is niet voor niets uitgesloten van de inzameling. De situatie is natuurlijk heel anders dan bij supermarkten, tankstations en treinstations, waar de plaatsing van statiegeldmachines vaak wel eenvoudig mogelijk is.”

Meer over