Oliehoorn: ‘Huidige verkoopprijzen zijn beperkt houdbaar’

Actueel |
14 maart 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: Oliehoorn

Oliehoorn heeft zijn afnemers een brief gestuurd over de actuele situatie op de voedselmarkt. Volgens de fabrikant heeft de oorlog in Oekraïne gevolgen voor zowel sauzen als oliën.

“Met dit schrijven willen wij u informeren over de impact die de oorlog op een al sterk verstoorde grondstoffenmarkt heeft,” schrijft Oliehoorn-directeur Arjan Dijk in de brief aan afnemers.“ Allereerst gaan onze gedachten uit naar iedereen, die op wat voor manier dan ook, slachtoffer is geworden van de oorlog in Oekraïne.”

Grote producent

Dijk wijst erop dat de oorlog gevolgen heeft voor voedselmarkten: “Oekraïne, ook wel de graanschuur van Europa genoemd, heeft een rijke agrarische historie en is een grote producent van onder andere tarwe, zonnebloemen en mosterdzaad. Ook is deze regio een groot leverancier van hout, voor onder andere pallets en als basisgrondstof voor karton.”

Geen tekort raapzaadolie verwacht

In de brief over de verstoorde grondstoffenmarkt, stelt de directeur van Oliehoorn verder: “Voor 2022 verwachten wij géén negatieve impact op de beschikbaarheid van raapzaadolie, wat als grondstof wordt gebruikt in onder andere fritessauzen en mayonaises. Wel is er mogelijk een impact op de beschikbaarheid van tarwezetmeel te verwachten, een grondstof in onder meer Oliehoorn-fritessauzen.” Het bedrijf wil alternatieven aanwenden zonder afbreuk te doen aan de smaak en kwaliteit van zijn producten, aldus Dijk.

Onzekerheid over zonnebloemolie

“Daarnaast is er grote onzekerheid over de beschikbaarheid van zonnebloemolie. Oekraïne is het grootste producerende zonnebloemland (80 procent) ter wereld en beschikbaarheid is hier dus sterk van afhankelijk. Partijen die voor hun productieproces afhankelijk zijn van zonnebloemolie schakelen al massaal over op raap- of palmolie. Binnen ons assortiment is naast de beschikbaarheid van zonnebloemolie an sich, een impact op Oliehoorn-frituuroliën te verwachten. Wanneer het zover komt, zijn ook hier alternatieven voor beschikbaar, waarover wij u dan zullen informeren.”

Effect op mosterd nog onvoorspelbaar

Oliehoorn verwacht een tekort aan mosterdzaad. Mosterd wordt ook in sommige sauzen verwerkt. Dijk stelt: “De impact op de beschikbaarheid van mosterd in Oliehoorn-fles, sachets en emmerverpakkingen is nog niet te voorspellen.” In zijn algemeenheid stelt hij verder nog: “De krapte op verschillende markten in combinatie met exorbitante energieprijzen zorgt voor sterk stijgende prijzen. Uiteraard proberen wij de schade te beperken. Wij verwachten dat in de huidige situatie onze verkoopprijzen beperkt houdbaar zijn.”