McCain legt bouw van zijn eerste fabriek in Rusland stil

Actueel |
14 maart 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: McCain Foods Holland

Friet- en foodproducent McCain trekt zich helemaal terug uit Rusland. Begin vorig jaar maakte het Canadese concern nog bekend dat het zijn eerste eigen frietfabriek in Rusland ging bouwen. De bouw was zelfs inmiddels gestart, maar McCain liet het werk stil leggen.

McCain maakte bekend dat de bouw al meteen is gestaakt de dag nadat Russische troepen de aanval openden op Oekraïne. De nieuwe fabriek werd samen met een Russische partner gebouwd in de stad Uzlovaya, ongeveer 400 kilometer oostelijk van de grenzen met Wit-Rusland en Oekraïne.

Boycot frietimport

Bedoeling was dat de fabriek friet zou maken voor zowel de Russische markt als voor export naar andere landen. De bouw was een uitvloeisel van een beleid dat Vladimir Poetin ruim acht jaar geleden in gang zette. Hij wilde dat zijn land minder afhankelijk werd van import van friet en er meer in Rusland geproduceerd zou gaan worden. Enkele jaren geleden besloot hij zelfs tot een importverbod van friet: friet van McCain in Polen werd niet langer geaccepteerd in Rusland. Ruim tien jaar geleden strandde al eens een plan van McCain voor een eigen fabriek in Rusland.

100 miljoen kilo friet

De fabriek had in 2023 in gebruik genomen moeten worden. Jaarlijks had hier ruim 200 miljoen kilo aardappelen verwerkt moeten worden tot ongeveer 100 miljoen kilo friet. Ter vergelijking: in Aviko’s grootste fabriek in Steenderen wordt jaarlijks ongeveer 600 miljoen kilo aardappelen verwerkt. McCain maakte tevens bekend ook geen friet en andere producten meer naar Rusland te zullen exporteren.

Meer over