Frituurolie: ‘Levering in gevaar, eerste hamsteraars bij grossiers’

Actueel |
7 maart 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Het frituurolieschap bij groothandel Sligro

Astronomisch hoge prijzen voor oliën en vetten. Problemen met de levering. Met deze mededelingen zullen naar verwachting de komende dagen horecagroothandels en producenten naar buiten komen. Er zijn al voorbeelden van cafetariahouders die bij grossiers extra voorraad frituurolie inkopen.

Frituurolie-leverancier OTR Oiltrade, bekend van het merk Summum, kwam als eerste met een verklaring richting zijn afnemers. Bart Schipper van Oiltrade meldt: “Als gevolg van de oorlog in Oekraïne is het niet mogelijk – tot nadere berichtgeving – agrarische producten te verschepen vanuit Oekraïne.”

“Leveringsproblemen”

Schipper vervolgt: “Oekraïne is veruit de grootste en belangrijkste exporteur van zonnebloemolie naar Noord-Europa. Als de havens in de Zwarte Zee in de komende weken niet opengaan, zullen we geconfronteerd worden met onvermijdelijke leveringsproblemen. Vervangende goederen zijn nauwelijks beschikbaar op de wereldmarkten.”

“Nakomen contracten”

Tot slot stelt Oiltrade: “Uiteraard proberen we de afgesloten contracten na te komen, maar als gevolg van de huidige situatie kunnen we helaas geen concrete toezeggingen doen. Het kan uitlopen op beperkte leveringen en zelfs tot het cancelen van contracten in overeenstemming met de overmachtclausule. Gelieve uw supply chain (uw leveranciersnetwerk) voor te bereiden op deze mogelijke gevolgen. Voor de komende weken is de levering van zonnebloemolie grotendeels verzekerd. Voor de andere oliën verwachten we geen problemen. Echter, voor nieuw af te sluiten contracten zullen de prijzen fors hoger zijn.” Inmiddels melden enkele grossiers dat horecaondernemers reeds frituur- en bakolie hamsteren.