Minder omzetverlies ondanks WK wedstrijden tijdens cafetariaspits

Actueel |
7 december 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto Shutterstock

‘Aanschaf Videma beeldlicentie was het geld waard’

Dankzij de aanschaf van de Videma beeldlicentie om het WK Voetbal te mogen tonen op de tv’s in zijn twee cafetaria’s in Enschede, heeft Edwin Voets minder omzetverlies gehad toen het Nederlands elftal in de voorrondes speelde. Klanten konden het bovendien waarderen dat ze de wedstrijd konden volgen tijdens cafetariabezoek.

Met name bij Restaria Stroink in Enschede waar Voets 52 zitplaatsen heeft, zorgde het tonen van de beelden van het WK Voetbal voor het gelijk blijven van de omzet. In de andere zaak, Restaria Boswinkel in Enschede, is het eetgedeelte kleiner en hangt de tv op een andere plek.

Prettig gevoel

Omdat de eerste wedstrijden van het Nederlands elftal in de voorrondes vooral in de middag en daarmee in de cafetariaspits lagen, koos de ondernemer voor de aanschaf van de Videma licenties via de ProFri. “De aanschaf van de licentie van zo’n 130 euro per jaar is het geld meer dan waard geweest”, vindt de Enschedese cafetariahouder. “Het geeft bovendien een prettig gevoel dat het allemaal goed geregeld is, mocht je controle krijgen. De licenties waren voor mij nog snel geregeld door het secretariaat van ProFri. En de extra verenigingskorting is mooi meegenomen.”

De wedstrijd van Oranje tegen Amerika afgelopen zaterdag (3 december) om 16 uur heeft wel tot zo’n 15 procent minder omzet geleid, schat Voets in. “Je merkt dat het WK Voetbal minder leeft dan andere jaren maar nu het wat spannender wordt, blijven mensen toch eerder thuis.” Daarom is hij blij dat het Nederlandse team op vrijdag 9 december pas om acht uur ’s avonds tegen Argentinië speelt, na de vrijdagavondspits.

Oranje kerstversiering

Vanuit de formule Restaria zijn er wel wat Oranje-aanbiedingen zoals een gezinsactie maar verder is de marketing rond het WK Voetballen dit jaar bij de meeste cafetaria’s en formules een stuk minder dan in voorgaande edities. In de cafetaria’s van Voets hangt ook minder versiering. “Je hebt ook te maken met Sinterklaas en Kerst in deze tijd en er is geen oranje kerstversiering.”

Als voetballiefhebber hoopt Voets dat Oranje nog verder komt in het voetbaltoernooi. Maar als ondernemer hoeft het voor hem niet. Mocht Nederland de finale op zondag 18 december halen, dan spelen ze tussen 16 en 18 uur, midden in de zondagse cafetariaspits.