Muziek is van onschatbare waarde

Achtergrond |
21 december 2017 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten

Ben je lid van vakvereniging ProFri? Dan kom je in aanmerking voor de zogenaamde “verenigingskorting” op auteursrechtelijke bijdragen die je als cafetaria, snackbar of frituur moet betalen. Buma, Sena en Videma hebben alle drie een overeenkomst met vakvereniging ProFri.

Heb jij de toegevoegde waarde van muziek al ontdekt? Voor jou als ondernemer, jouw klanten én jouw medewerkers. Want of het nu gaat om een café, restaurant, cafetaria of winkel: muziek zorgt ervoor dat jouw klanten langer blijven, meer besteden en terugkomen. Op de werkvloer zorgt muziek ervoor dat jouw medewerkers productiever en sneller werken. Als je muziek wilt laten horen of TV-beelden toont, zul je begrijpen dat daar kosten aan zijn verbonden. Maar dat je voor deze muziek een licentie nodig hebt van Buma én van Sena, en voor de beelden ook nog een licentie van Videma, vind je wellicht minder vanzelfsprekend. Hoe zit dat precies?

Buiten de huiselijke kring: toestemming vereist

Als je muziek koopt of TV-beelden opneemt – bijvoorbeeld op cd of DVD – heb je het recht die muziek in huiselijke kring te laten horen en de TV-beelden te tonen. In juridische termen wordt dit aangeduid als het eerste gebruik. Wanneer de muziek en TV-beelden buiten de huiselijke kring worden afgespeeld of rechtstreeks ten gehore worden gebracht of getoond, bijvoorbeeld in winkels, kantoren, in discotheken of via radio of televisie, is er sprake van het tweede gebruik. En voor dit tweede gebruik heb je toestemming nodig van alle partijen die bij de productie van muziek en TV-beelden betrokken waren: de makers en de bedenkers.

Je kunt het zelf regelen bij Buma, Sena en Videma of…
… met extra korting via jouw vereniging

Natuurlijk is het onmogelijk om aan iedere afzonderlijke rechthebbende toestemming te vragen als je buiten de huiselijke kring via de radio, computer, televisie, cd-speler of andere afspeelapparatuur muziek wilt laten horen of TV-beelden wilt tonen. Daarom heeft de overheid Sena de opdracht gegeven om op basis van de Wet op de naburige rechten de vergoedingen te innen voor de makers van de muziek (producenten, artiesten en studiomusici). De vergoedingen voor de bedenkers (componisten en tekstdichters) van muziek worden op basis van de auteurswet geïncasseerd door Buma. Kortom, als je muziek wilt gebruiken in jouw bedrijf heb je dus beide licenties nodig waar je een vergoeding voor dient te betalen. Die wettelijk vereiste licenties regel je bij Buma en Sena. Wanneer je naast muziek ook beelden toont van de publieke of commerciële tv-zenders, dan ben je ook verplicht een vergoeding te betalen aan Videma.

Betaling via ProFri

Ben je aangesloten bij de Vereniging Professionele Frituurders, ProFri dus, dan krijg je – mits tijdig aangemeld – extra korting via de vereniging. De betaling van de licenties verloopt in dit geval via vakvereniging ProFri. Ook andere brancheorganisaties hebben afspraken met Buma, Sena en Videma over collectieve kortingen.

Alleen afhalen?

Via vakvereniging ProFri komen frituurbedrijven zonder zitgelegenheid in veel gevallen in aanmerking voor het veel lagere detailhandelstarief. Laat je hierover informeren via het secretariaat van de vereniging.

Kan dit niet goedkoper?

Het antwoord hierop is “ja”. Het kan met bijvoorbeeld de dienst Muziek Online Zakelijk van Tribe of Noise. Een gemiddelde cafetaria betaalt aan Buma en Sena voor de muziekrechten van “gewone” muziek ongeveer 725 euro per jaar. Op jaarbasis kost de dienst van Tribe of Noise net geen 180 euro (€14,95 per maand). Dus: gemiddeld bespaart een ondernemer hiermee 545 euro. Maar let wel, de muziek die ten gehore wordt gebracht zijn geen echte “arbeidsvitamines” voor de medewerkers, maar kan prima dienen als achtergrondmuziek. Heb je interesse in Muziek Online Zakelijk? Ga dan naar www.muziekonlinezakelijk.nl. Je kunt op deze website direct een demo beluisteren van drie muziekkanalen. Bevalt het, dan kun jij je heel eenvoudig via deze website aanmelden. Je bespaart dan op de kosten voor de licenties van Buma en Sena. Vergeet niet jouw vakvereniging te informeren dat je bent overgestapt!

www.profri.nl/muziek

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 6 – Winter 2017-18

Meer over