WK voetbal vertonen in je zaak? Goed plan, maar vergeet je licentie niet

Advertorial
17 oktober 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Het WK voetbal komt eraan. Het vertonen van voetbalwedstrijden heeft toegevoegde waarde voor jouw horecabedrijf: het biedt ontspanning, amusement en gezelligheid. Als je voetbalwedstrijden wilt tonen in je zaak, vergeet dan niet om tijdig je licentie aan te vragen.

Als je in je zaak of tijdens een evenement tv-beelden vertoont, heb je toestemming nodig van de rechthebbenden van deze programma’s. Denk bijvoorbeeld voetbalwedstrijden of andere (sport)
uitzendingen. Stichting Videma regelt, namens de rechthebbenden, de licentie en zorgt ervoor dat de rechthebbenden hun rechtmatige vergoeding ontvangen.

WK voetbal

Van 20 november 2022 tot en met 18 december 2022 is het WK voetbal. Het is, na ruim twee jaar, eindelijk weer mogelijk om dergelijke sportwedstrijden met elkaar in de horeca, op een plein of in een (grote) zaal te kijken. Ga je één of meerdere wedstrijden van het WK vertonen? Neem dan contact op met Videma en vraag tijdig je (evenementen)licentie aan, zodat je zeker weet dat alles correct is geregeld.

Welke licentie heb ik nodig?

Wanneer je het WK voetbal in je zaak vertoont, dan is een licentie volgens de doelgroepregeling voldoende. Heb je bijvoorbeeld een cafetaria en kunnen gasten de wedstrijden binnen bekijken, dan is een cafetarialicentie voldoende. Maar pak je het groter aan, bijvoorbeeld door wedstrijden te vertonen in een zaal of tent, op een plein of in een park, dan heb je een evenementenlicentie nodig. Twijfel je over welke licentie jij nodig hebt? Neem dan contact op met Videma.

Wat doet Stichting Videma?

Stichting Videma behartigt de belangen van meer dan 5.000 auteursrechthebbenden, zoals
programmaontwikkelaars, scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs, waarvan de programma’s worden uitgezonden op de Nederlandse publieke en commerciële zenders. Als in de horeca de tv aanstaat, heeft de rechthebbende recht op een vergoeding. Ook bij het evenementmatig vertonen van tv-programma’s hebben zij recht op een vergoeding. Er is dan ook altijd toestemming van de auteursrechthebbenden nodig. Stichting Videma heeft het mandaat om licenties af te geven voor het vertonen van alle programma’s die worden uitgezonden via de belangrijkste Nederlandse publieke en commerciële zenders. Het betreft toestemming voor doorgifte en groepsvertoning van alle programma’s die worden uitgezonden op de volgende zenders: NPO1, NPO2, NPO3 (en de digitale kanalen van de publieke omroepen), RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, RTLZ, SBS6, SBS9, NET5, Veronica, Disney XD, Nickelodeon, MTV, Comedy Central, Discovery Channel en TLC. De rechten op deze programma’s berusten bij omroepen (voor zover zij zelf eigenaar zijn van de programma’s die ze uitzenden) en producenten.

Voordelen als lid van een brancheorganisatie

Leden van brancheorganisaties die voldoen aan de tussen de brancheorganisatie en Videma gemaakte afspraken, kunnen aanspraak maken op de overeengekomen brancheverenigingskorting voor de betreffende doelgroepregeling. Neem voor meer informatie contact op met jouw brancheorganisatie.

Professionele frituurders die lid zijn van ProFri kunnen hun licentie met korting eenvoudig aanvragen via het secretariaat van de vakvereniging.