Cafetariasector heeft meer vertrouwen in 2023 dan andere horeca

Actueel |
7 december 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto Shutterstock

ProFri verwacht meer stoppers dan faillissementen

Zo’n 52 procent van de horecaondernemers vreest dat ze in 2023 hun deuren moeten sluiten, zo is uit onderzoek van het CBS naar voren gekomen. In de cafetariasector is het vertrouwen dat ze gaan overleven groter, zo blijkt uit recent onderzoek van ProFri, de Vereniging Professionele Frituurders. ‘Slechts’ 32 procent verwacht dat ze in 2023 in de problemen komen en vrezen voor voortbestaan.

‘Horeca krijgt klap op klap’, kopte BNR deze week op haar nieuwspagina’s. Door de hoge kosten voor energie en grondstoffen, tasten veel horecaondernemers in het duister over het voortbestaan van hun onderneming.

32 procent vreest voor voortbestaan

Deze berichtgeving van BNR sluit aan bij wat naar voren kwam in het onderzoek van ProFri, eerder dit najaar. Daaruit is gebleken dat 70 procent van de cafetariahouders met hun verdienmodel in de knoei zijn gekomen door de gestegen kosten. Zo’n 6 procent gaf toen aan dat ze het einde van het jaar niet zouden halen en nog eens 32 procent verwacht in 2023 verder in de problemen te komen en sluit niet uit dat ze moeten stoppen met hun bedrijf.

Hoeveel cafetaria’s uiteindelijk kunnen blijven bestaan, hangt mede af van de TEK-regeling. Helaas is er nog steeds geen duidelijkheid over deze maatregel waarmee ondernemers een tegemoetkoming kunnen krijgen voor de gestegen energiekosten. “Ik verwacht dat veel ondernemers wat deze regeling betreft buiten de boot gaan vallen of dat de regeling te laat komt of slechts een pleister op de wonde blijkt te zijn, terwijl in sommige gevallen een drukverband nodig is”, laat ProFri-voorman Frans van Rooij weten. “Ook hebben we met onze energiepartner veel ondernemers dit jaar kunnen helpen bij het betaalbaar houden van de energierekening. In februari kunnen we waarschijnlijk weer een nieuwe groep ondernemers helpen aan betaalbare vaste tarieven.”

Faillissement voorkomen

De verwachte stijging van het aantal faillissementen, zal waarschijnlijk uitblijven, voorziet Van Rooij. “Ondernemers hebben veelal eenmanszaken of een VOF. Ze zullen een faillissement tot elke prijs willen voorkomen, omdat achter de ondernemer vaak ook een gezin schuil gaat.” De impact van een faillissement is groot, ook op de privésituatie.

De zegsman van de ProFri verwacht wel dat het aantal stoppers gaat stijgen en dat er meer bedrijven in de verkoop gaan. “Bijna dagelijks spreek ik ondernemers die dit overwegen of aangeven dat ze dit besluit genomen hebben.”

Horecaverdienmodel staat op zijn kop

Hierdoor zal het aanbod van te koop staande horecabedrijven verder toenemen. Maar tegelijkertijd is het aantal potentiële kopers zeer gering omdat het horecaverdienmodel volgens Van Rooij volledig op z’n kop staat en financiering moeilijk te verkrijgen is.

Dat komt omdat alles veranderd is: de energiekosten en de inkoopkosten zijn flink gestegen, net zoals de huur en de personeelskosten. Daarnaast kampen de meeste horecabedrijven met het vinden van personeel. “Uiteindelijk komen er koopjesjagers die voor een appel en een ei een horecabedrijf overnemen. De huurbaas is dan blij en de ondernemer die zijn zaak verkoopt is een ervaring rijker en… een illusie armer.”