Leeuwarder ‘vethouder’ ergert zich aan uitspraak van wethouder

Actueel |
28 april 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Hilde Tjeerdema, foto D66 Leeuwarden.

Cafetariahouder Tom Bieleveld uit Leeuwarden ergert zich aan een uitspraak van de plaatselijke wethouder Hilde Tjeerdema. Na de nederlaag van haar partij D66 bij de recente raadsverkiezingen, verzuchtte ze vorige week in de media: “Ik dacht eerst, dan moet ik voortaan maar patat verkopen. Of sigaretten…”

Het schoot de uitbater van Tom’s Cafetaria in de Friese hoofdstad in het verkeerde keelgat. Op zijn Twitter-account nodigt hij Tjeerdema uit om mee te lopen in zijn frituurbedrijf.

Bieleveld tweet: “Deze vethouder nodigt deze wethouder uit om eens een dag met ons mee te draaien! En in één adem met sigaretten genoemd worden…” Nee, het zint ‘vethouder’ Bieleveld helemaal niet dat de wethouder zijn frieten over één kam scheert met tabak. Het is nog onduidelijk of de D66-wethouder ingaat op de uitnodiging van Bieleveld.

“Het is gewoon een aardappel”

Bieleveld ergert zich sowieso aan het feit dat de frietsector altijd steeds maar weer ‘op de schopstoel’ zit. Zo zei hij een jaar geleden tegen RTL Nieuws naar aanleiding van nieuws over de cafetaria en gezondheid: “Wat is nu gezond en ongezond eten? Er wordt altijd gedaan alsof je zelfmoord aan het plegen bent als je een patatje eet. Maar het is gewoon een aardappel die gefrituurd is. Je hebt ook vetten nodig. Als je dat af en toe eet, is dat niet zo erg.”

Tom’s Cafetaria bestaat sinds 1998. Het bedrijf heeft onder meer een ruim assortiment burgers van vlees van Friese runderen, vlees dat bewust betrokken wordt van een zelfslachtende slager. Al langere tijd maakt Bieleveld zich zorgen maakt over de negatieve beeldvorming rond frituurspeciaalzaken in de publieke opinie: het was voor hem een reden om zich al vroegtijdig aan te sluiten bij vakvereniging ProFri.

Meer over