Friese hoofdstad verbiedt Fries streekproduct

Trivia |
21 december 2017 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Nooit gedacht dat het er van zou komen. Maar het is toch echt een feit. In de Friese hoofdstad Leeuwarden mogen geen bereide aardappelen meer worden verkocht. Dat wil zeggen: in een deel van het winkelcentrum van Leeuwarden geldt sinds enige tijd officieel een “verbod op de nieuwe vestiging van snackbars, automatieken, cafetaria’s en shoarmazaken”.

door Ubel Zuiderveld

Ja, Leeuwarden weet wat goed is voor de mensen – en vindt kennelijk dat friet dit niet is. Een curieus verbod. Zeker als je bedenkt dat Friesland in de eerste helft van de achttiende eeuw als eerste provincie aardappelen officieel erkende als volksvoedsel. Friesland is bovendien de bakermat van het Bintje, decennialang de frietaardappel bij uitstek. Je zou kunnen zeggen dat de politiek in Leeuwarden geen brood meer ziet in zijn eigen streekproduct.

Frietstudio

Trouwens, boterhard is het verbod niet. Aan één van de straten waarvoor het “frietverbod” geldt, opende onlangs Frietstudio zijn deuren. Het is een nieuwerwetse ambachtelijke frietzaak. Frietstudio heeft eigen mayo (Leeuwardersaus) en verwerkt lokale bioaardappelen. In de Leeuwarder Courant legt een woordvoerder van de gemeente uit waarom het “snackzaakverbod” niet geldt voor Frietstudio: “Er zijn geen zitplaatsen. Het is voor afhaal en dus niet een etablissement. Wij beschouwen dit dus niet als horeca en gaven daarom een vergunning af.” Leeuwarden is trouwens maar één van de vele gemeenten waar een vestigingsverbod voor friet- en fastfoodzaken een onderwerp is dat op de agenda staat.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld 6, Winter 2017-18

Meer over