Kampioen oesters steken ontwikkelt de oesterfrikandel

Actueel |
11 oktober 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Oesterij.nl

Een oester als smaakmaker voor je frikandel. Voormalig Nederlands kampioen oesters steken Peter Oreel bedacht na veel experimenteren in zijn keuken een oesterfrikandel. Binnenkort is deze verkrijgbaar bij De Oesterij in Yerseke waar Oreel werkt.

Als je dagelijks in de weer bent met oesters, weet je er ook veel van. Deze kennis en zijn voorliefde voor de Aziatische keuken brachten Oreel op het idee om een vlees-vis (surf-en-turf) combinatie te maken: een frikandel met oesters en kippen- en varkensvlees. Zo vertelt hij in een bericht in de PZC. De Zeeuw was meerdere malen Nederlands Kampioen oesters steken (oesters openen).

Smaakmaker

Na veel experimenteren gebruikte hij kippendijen, speklappen, kruiden en oesters om zelf frikandellen te maken. Dankzij de oester is er voor de oesterfrikandel minder zout nodig. Bovendien is het schelpdier van nature een smaakmaker. Als extra touch wordt het vlees met Oosterschelde water gepekeld.

Bewerkelijk

Het is wel bewerkelijk om deze frikandellen te maken: 10 kilo oesters leveren maar 1 kilo vlees op; dus dat is veel oesters steken geblazen. De frikandellen worden bovendien handmatig gemaakt.
De Oesterij in Yerseke gaat de oesterfrikandellen verkopen, zo meldt de PZC. Wat de verkoopprijs hiervan wordt, is niet vermeld in het artikel.

Meer over